Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Organisatie Kwaliteitszorg Kwaliteitszorg onderwijs

Nationale Studenten Enquête

De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een landelijk onderzoek waarin studenten hun mening kunnen geven over hun studie. Ook de RUG doet hier aan mee.

Vul de NSE in!

Voor dit onderzoek hebben we data nodig, help jij mee? Geef je mening over jouw opleiding! Op 18 januari ontvang je een uitnodiging via je studentmail.

Maak kans op een mooie prijs én steun DigiFonds Noord, waardoor scholieren kennis kunnen maken met wetenschap. Want als dank voor jouw deelname, doneert het Ubbo Emmius Fonds voor iedere student die de NSE invult €0,25 aan DigiFonds Noord.

Jouw mening is belangrijk

Met jouw oordeel kunnen we de kwaliteit van het onderwijs en voorzieningen verbeteren. Dit gebeurt op verschillende manieren en niveaus - landelijk, per universiteit, per faculteit, per opleiding en waar mogelijk op trackniveau.

De uitkomsten van de NSE worden daarnaast gebruikt voor het informeren van scholieren en studiekiezers. Zo publiceren Studiekeuze123.nl, Keuzegids en Elsevier de resultaten zodat (aankomende) studenten opleidingen kunnen vergelijken om te helpen met hun studiekeuze.

Zo werkt het:

Je ontvangt een link in jouw studentmail. Ben je de link naar de enquête kwijt? Via de NSE website kun je een nieuwe link aanvragen! Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. Heb je vorig jaar ook meegedaan? Laat ook nu je stem weer horen, want jouw mening is voor ons zeer belangrijk.

Alle deelnemende studenten maken kans op een van de onderstaande prijzen:

      1 x Apple Macbook Air
      4 x Sony Noise Cancelling Headphones
      3 x Logitech muis en toetsenbord
      400 x bol.com bon (t.w.v. € 25,-)

Wat gebeurt er met de resultaten?

Zodra de uitkomsten beschikbaar zijn, gaat de RUG aan de slag met de signalen uit de enquête. De resultaten worden geanalyseerd en besproken door bestuurders van universiteit en faculteiten, adviescommissies, onderwijscoördinatoren, kwaliteitszorgmedewerkers, studenten en medewerkers van de opleidingscommissies en medezeggenschapsraden. Deze cyclus zorgt ervoor dat alle signalen van studenten meegenomen worden in het bepalen van verbeterpunten.

Sommige verbeterpunten kunnen snel vertaald worden in passende acties, zoals het zorgen voor een betere spreiding van de studielast over het jaar, of het aanpassen van het aantal toetsmomenten. Andere verbeteringen zijn soms pas op termijn zichtbaar. Zo is arbeidsmarktvoorbereiding een belangrijk meerjarig thema, waar samen met Career Services gewerkt wordt aan de overgang van studie naar loopbaan. Daarnaast grijpen we de resultaten ook aan om te zien wat er goed gaat en waar we dus mee moeten doorgaan.

Ook op faculteiten worden specifieke signalen opgepakt. Zo is bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid het aantal studieadviseurs uitgebreid en is een onderdeel Recht in Praktijk opgenomen in de master, dat studenten ook kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld een stage.

Wat is de NSE?

De NSE (Nationale Studenten Enquête) is een grootschalig landelijk onderzoek waarin studenten hun mening geven over hun opleiding. De NSE wordt in opdracht van het Ministerie van OCW uitgevoerd door Studiekeuze123, in samenwerking met onderwijsinstellingen. Dat geeft het een groot draagvlak en maakt het tot effectief instrument.

Stichting Studiekeuze123 is een initiatief van de studentenorganisaties ISO en LSVb en de onderwijskoepels Vereniging Hogescholen, VSNU en NRTO. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een extern onderzoeksbureau. Kijk voor meer informatie op www.nse.nl.

Privacyverklaring NSE

Als je meedoet aan de NSE worden persoonsgegevens van jou verwerkt. De RUG gaat zorgvuldig om met jouw gegevens. Wat je invult, wordt vertrouwelijk geanalyseerd en verwerkt. Bij het rapporteren en verspreiden van de uitkomsten van de NSE binnen de universiteit én bij landelijke vergelijkingen worden antwoorden niet aan jou als individuele student gekoppeld. Zelfs de universiteit ontvangt alle uitkomsten anoniem. Dat betekent dat jouw antwoorden niet te herleiden zijn naar jou. Zo zal een docent dus nooit kunnen zien wat jij hebt ingevuld. Meer informatie over het gebruik van je gegevens lees je in de privacyverklaring voor de NSE (2023).

Uitkomsten 2023

Laatst gewijzigd:07 februari 2024 16:19
View this page in: English