Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Nieuwe digitale tentoonstelling van Bijzondere Collecties: Erasmus & Luther in Frisia

31 mei 2021

In onze nieuwe digitale tentoonstelling laten we de reis van onze Lutherbijbel zien tegen de achtergrond van de verschillende eigenaren die dit boek heeft gehad.

Dit bijzondere exemplaar van Erasmus’ Novum Testamentum uit 1527 heeft in de kantlijn persoonlijke reacties van Maarten Luther en Regnerus Praedinius op de vertaling van Erasmus.

Het boek is door vele handen gegaan totdat het in 1727 in bezit kwam van de UB Groningen. Al deze verhalen zijn aan een interactieve kaart gekoppeld. Daarnaast vertelt prof. dr. Arnoud Visser in een podcast over de hedendaagse relevantie van Erasmus en Luther.

Deze tentoonstelling is samengesteld door masterstudenten Iris Loois en Myrthe Westra voor het college Atelier Living Heritage in de context van het UB-project Frisia. Via Frisia worden boeken uit de Bijzondere Collecties van de UB Groningen gekoppeld aan plekken in Noord-Nederland en Noord-Duitsland.

Detail uit de Lutherbijbel, met aantekeningen
Detail uit de Lutherbijbel, met aantekeningen
Laatst gewijzigd:02 juni 2021 09:47

Meer nieuws

 • 15 juni 2021

  Van ‘gesloten’ wetenschap naar Open Science

  Vera Heininga is sinds januari 2021 de Open Science coördinator en beoogd programmaleider van het aanstaande Open Science programma van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in 2017 met een proefschrift dat ten dele gericht was op...

 • 17 mei 2021

  ‘Jongeren stimuleren, dat is mijn belangrijkste taak’

  Vierenhalf jaar geleden ontving hij de Nobelprijs. Tijdens de uitreiking in Stockholm nam Ben Feringa zich voor: nu ga ik wetenschap op de kaart zetten. Zijn missie krijgt een nieuwe impuls met de oprichting van het Ben Feringa Fonds, bedoeld om de...

 • 10 mei 2021

  ‘Gun dementerenden meer vrijheid hun sociale leven vorm te geven’

  Thuiswonende ouderen met geheugenproblemen zijn buitengewoon vindingrijk om zelf controle te houden over hun activiteiten buitenshuis. Demografen Jodi Sturge en Mirjam Klaassens zijn onder de indruk. ‘Of deze mensen meer kunnen dan we denken? Nee,...