Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws

Hanna Tolsma en Sofia Ranchordás benoemd tot hoogleraar op Aletta Jacobs leerstoel

30 november 2020

Het College van Bestuur van de RUG heeft mr. dr. Hanna Tolsma en prof. Sofia Ranchordás benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Beide benoemingen vinden plaats in het kader van het Aletta Jacobs stimuleringsfonds waarmee vijftien nieuwe leerstoelen zijn gecreëerd, exclusief voor vrouwelijke wetenschappers.

Hanna en Sofia
Mr. dr. Hanna Tolsma
Mr. dr. Hanna Tolsma

Hanna Tolsma

Mr. dr. Hanna Tolsma is universitair docent bij de vakgroep Staatrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde. Binnen de vakgroep werkt zij samen met collega’s aan onderzoek en onderwijs op het terrein van het bestuursrecht en omgevingsrecht. Een dynamisch rechtsgebied met een groot juridisch en praktisch belang. Het behalen van klimaatdoelen, en de daarvoor noodzakelijke energietransitie, staat de komende decennia hoog op de politieke agenda en leidt tot nieuwe innovatieve regelgeving zoals de Klimaatwet en de Omgevingswet.

Belangrijke maatschappelijke thema’s binnen het domein van het omgevingsrecht, zoals ‘de verdeling van lusten en lasten bij projecten voor hernieuwbare energie’ en ‘maatschappelijk effectieve rechtsbescherming’ vragen om doordenking van algemene bestuursrechtelijke leerstukken. ‘Samen met mijn collega’s lever ik graag een bijdrage aan de ontwikkeling van de juridische kennis die nodig is om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Binnen mijn leerstoel ‘Besluitvorming en rechtsbescherming in het Omgevingsrecht’ zal ik mij de komende jaren vooral richten op de juridische aspecten van de procedure van besluitvorming (participatie), de reikwijdte van de belangenafweging bij besluitvorming en de toegang tot en rol van de rechter’.

Prof. Sofia Ranchordás
Prof. Sofia Ranchordás

Sofia Ranchordás

Prof. Sofia Ranchordás is hoogleraar Europees en vergelijkend publiekrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen in Nederland. Haar onderzoek richt zich op publiekrecht en digitale technologie vanuit een interdisciplinair perspectief. Ze doet onderzoek op het gebied van regulering en governance, waaronder e-commerce en digitale platforms (deeleconomie, P2P, online beoordelingssystemen), mobiliteit, digitale overheid en digitale uitsluiting. Haar onderzoeksinteresse omvat de studie van data gestuurde regelgeving, de impact van Big Tech op grondrechten en behoorlijk bestuur, evenals nieuwe benaderingen van betere regelgeving, experimentele wetgeving en innovatiebeleid. Ze heeft een aantal artikelen en boeken over deze onderwerpen gepubliceerd en spreekt regelmatig op internationale conferenties. Zij is tevens gasthoogleraar aan LUISS Guido Carli in Rome.

Ze bekleedde eerdere academische functies bij het Information Society Project aan Yale Law School, Tilburg University en Leiden University. Sofia Ranchordas heeft zowel nationale als internationale beurzen en prijzen ontvangen (bijv. Niels Stensen Fellowship, Knight Foundation, NWO Smart Governance, KNAW). Ze is de hoofdredacteur van de Review of European Administrative Law en medeoprichter van het European Law & Tech Network. Zij heeft de Nederlandse regering en de Europese Commissie geadviseerd over diverse zaken met betrekking tot de regulering van nieuwe technologische ontwikkelingen. ‘Binnen mijn leerstoel Europees en vergelijkend publiekrecht zal ik mij de komende jaren vooral richten op digitale uitsluiting en de impact van digitalisering van de overheid op de positie van kwetsbare burgers’.

Aletta Jacobs stimuleringsfonds

Bij de uitreiking van de Aletta Jacobsprijs 2020 op vrijdag 6 maart heeft Rector Magnificus Cisca Wijmenga bekendgemaakt dat de Rijksuniversiteit Groningen een stimuleringsfonds creëert voor het instellen vanvijftien nieuwe leerstoelen, exclusief bedoeld voor vrouwelijke wetenschappers. De leerstoelen zijn vernoemd naar het boegbeeld van de RUG: dr. Aletta Jacobs. De vijftien Aletta Jacobs leerstoelen worden verdeeld over alle elf faculteiten.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:17 juli 2023 11:24
View this page in: English

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...