Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Idea Generator Grant voor studie naar impact van etnische en genderstereotypen bij besluitvorming in de jeugdbescherming

08 juli 2019

Floor Middel, Mónica López López en Hans Grietens - allen werkzaam bij de afdeling Orthopedagogiek - ontvangen een Idea Generator Grant voor hun onderzoeksvoorstel ‘Do ethnic and gender stereotypes lead to disparities in child protection decision-making?’. Het NWO kent deze Idea Generator Grants toe in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) aan risicovolle en kleinschalige projecten met een potentie voor maatschappelijke impact.

"Bij vermoedens van kindermishandeling lijken etnische achtergrond en geslacht van de ouder de besluitvorming in de jeugdbescherming te beïnvloeden. Wij zullen in deze studie de impact nagaan van etnische en genderstereotypen op het onderzoek na melding van kindermishandeling en de hierop volgende besluitvorming in Nederland en de Verenigde Staten", aldus Floor Middel.

Risicovolle en kleinschalige projecten met een potentie voor maatschappelijke impact

De Ideeëngenerator call wil onderzoek bevorderen met potentieel hoge maatschappelijk impact dat risicovol is of te vroeg in zijn ontwikkeling is voor een beoordeling in een regulier peer review proces. Het programma moedigt creatieve, out-of-the-box denkers aan creatieve, spannende en innovatieve onderzoeksideeën in de praktijk te brengen die relevant zijn voor het NWA-programma. Binnen de Ideeëngenerator kunnen kleine projecten gefinancierd worden om een vernieuwend idee verder te ontwikkelen door het doen van onderzoek. Aanvragers van alle disciplines, met praktijkgerichte, toegepaste of fundamentele focus zijn welkom. (Jonge) onderzoekers kunnen individueel een aanvraag indienen, maar kunnen dit ook met mede-aanvragers doen.

Meer info:  

Profielpagina’s

Laatst gewijzigd:08 juli 2019 21:54

Meer nieuws

 • 16 juli 2019

  13 Veni-subsidies voor jonge Groningse onderzoekers

  Dertien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het UMCG krijgen van NWO een Veni-subsidie in het kader van de Vernieuwingsimpuls. Een mooi resultaat; vorig jaar ontvingen twaalf Groningers een Veni. Veni-subsidies zijn bestemd voor...

 • 10 juli 2019

  Beving van Westerwijtwerd had impact in de wijde omgeving

  De aardbeving van Westerwijtwerd op 22 mei 2019 werd in de gemeenten Loppersum, het Hogeland en Groningen door een grote meerderheid van de bevolking gevoeld. Vrijwel niemand had direct na de beving acute hulp nodig. Wel stelt men kort na de beving...

 • 08 juli 2019

  Zeven RUG-projecten krijgen financiering via de NWA Ideeëngenerator

  De NWO heeft aan 37 out-of-the-box onderzoeksideeën financiering toegekend vanuit de Ideeëngenerator. Een belangrijk kenmerk van de projecten is een mogelijke maatschappelijke impact. Elk van de onderzoekers krijgt 50.000 euro beschikbaar om met samen...