Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij Nieuwsarchief

Oratie prof. Todd Weir in het kader van leerstoel Geschiedenis van het Christendom en Moderne Cultuur

21 mei 2019
Prof. dr. Todd Weir

Op dinsdag 28 mei zal Todd Weir zijn inaugurale rede als hoogleraar Geschiedenis van het Christendom en Moderne Cultuur aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen houden. De titel van zijn oratie is What might a joint history of Christianity and secularism look like? The case of worldview.

Ontwikkelen van de leerstoel Geschiedenis van het Christendom en Moderne Cultuur

In zijn inaugurale rede zal Todd Weir toelichten hoe hij zijn leerstoel Geschiedenis van het Christendom en Moderne Cultuur wil ontwikkelen rond de uitdagende vraag hoe je een verstrengelde religieuze en seculiere geschiedenis kunt schrijven. Zijn lezing focust op het onderzoek dat hij momenteel doet naar de geschiedenis van wereldbeschouwing (Weltanschauung): Hoe kan deze geschiedenis ons helpen om de dynamieken rond de ontwikkeling van wereldbeschouwingen en hun conflicten beter te begrijpen? Welke nieuwe perspectieven kan de conceptuele geschiedenis bieden aan religiewetenschappers, die steeds vaker steunen op wereldbeschouwing om de scheiding tussen secularisme en religie te overbruggen?

Curriculum Vitae

Todd Weir is cultureel en intellectueel historicus met als specialisme Duitsland en de transnationale geschiedenis van religie en secularisme. Hij was negen jaar verbonden aan Queen’s University in Belfast en had daarvoor posities aan de Humboldt Universiteit in Berlijn, en de University of Washington. Vanaf september 2016 werkt hij als universitair hoofddocent voor de vakgroep Christendom en Ideeëngeschiedenis van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap. Hij is directeur van Centrum voor Religie en Erfgoed.

Huidig onderzoek

Momenteel onderzoekt Todd Weir hoe de term “wereldbeschouwing” zich ontwikkelde in de botsing tussen seculieren en christenen in het moderne Europa van de afgelopen twee eeuwen. ‘In dit proces leenden beide kanten, vaak onbedoeld, strategieën en zelfs spirituele concepten van de andere kant,’ licht hij toe. Mijn monografie Secularism and Religion in Nineteenth-Century Germany: The Rise of the Fourth Confession, Cambridge UP, 2014 (winnaar van de Jacques Barzun Prijs voor Culturele Geschiedenis) pleit voor het invoegen van het secularisme in de Duitse religieuze geschiedenis; niet alleen als een kracht die tegen de bestaande christelijke confessies inging, maar als een confessionele kracht op zich.’

Een tweede richting in zijn recente werk is de transnationale geschiedenis van religie en politiek in de periode tussen de twee wereldoorlogen. ‘Ik initieerde en leid een internationaal onderzoeksnetwerk van zo’n 30 wetenschappers rond “socialisme en religie in de 20e eeuw”, dat in juni 2015 zijn eerste conferentie hield over religieuze politiek in het interbellum.’ In juni 2017 werd een vervolgconferentie over religie en socialisme in de jaren 60 gehouden in Groningen, en in september 2017 werd een conferentie rond apologetiek en politiek georganiseerd met steun van de British Academy. Zijn volgende boek dat bij Cambridge University Press zal verschijnen, heeft de titel Secularism and Socialism in Germany 1890 to 1933.

Werk met betrekking tot erfgoed

Sinds hij het Centrum voor Religie en Erfgoed leidt, heeft Weir een aantal samenwerkingen met NGO’s en universiteiten opgezet. Samen met belangrijke Nederlandse erfgoedorganisaties heeft hij een grote conferentie geïnitieerd rond het onderwerp “religieus erfgoed in een divers Europa” die van 19 tot 21 juni zal plaatshebben in Groningen.

Weir is tevens een veelgevraagd spreker over het thema erfgoed. Hij heeft keynote lezingen gegeven over dorpskerken voor de Protestantse Kerk in Nederland, over religieus erfgoed bij UNESCO in Parijs en heel recent bij een workshop “Religie in de Europese Samenleving” voor het Europese Parlement in Brussel. Hierin probeert hij het innovatieve potentieel van religieus erfgoed inzake het stimuleren van belangrijke gesprekken tussen verschillende religies en het bemiddelen tussen de religieuze en seculiere gemeenschapsleden te laten zien.

Master Religie en Cultureel Erfgoed

Prof. dr. Weir verzorgt ook onderwijs voor de Master Religie en Cultureel Erfgoed (Religion and Cultural Heritage) die in september 2017 van start is gegaan, en legt uit waarom onderwijs en onderzoek op dit gebied steeds belangrijker wordt: ‘Omdat de publieke rol van geschiedenis steeds groter wordt, is er behoefte aan een nieuwe generatie erfgoedexperts. Er worden nieuwe musea en historische (gedenk)plekken geopend, het historisch toerisme neemt toe en educatieve en culturele instituties krijgen steeds meer engagement met het verleden. Dit masterprogramma voorziet studenten van de theoretische en praktische opleiding die nodig is om een actieve rol in deze spannende sector te gaan spelen. Religie ligt aan de basis van elke immateriële en levende cultuur en de bestudering van religie helpt ons belangrijke vragen te stellen over hoe wij omgaan met ons erfgoed. Onze gezamenlijke expertise maakt dat wij christelijk erfgoed in een brede context kunnen plaatsten, inclusief die van andere religieuze tradities en zelfs secularisme. De studie van cultureel erfgoed binnen een faculteit theologie en religiestudies maakt deze master in Groningen echt uniek.’

Oratie

Op dinsdag 28 mei zal Todd Weir zijn functie als hoogleraar Geschiedenis van het Christendom en Moderne Cultuur officieel aanvaarden middels zijn inaugurele rede, getiteld What might a joint history of Christianity and secularism look like? The case of worldview. Meld u voor het bijwonen van de oratie aan via het aanmeldingsformulier onder aan dit bericht.

  • Wanneer:       dinsdag 26 mei 2019
  • Aanvang:       16:15
  • Waar:            Aula Academiegebouw
Laatst gewijzigd:12 juni 2023 20:20
View this page in: English

Meer nieuws