Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Our Research GRIP News and activities

Melgert, Gosens en Salvati ontvangen ZonMW subsidie voor onderzoek naar de effecten van microplastic vezels op de longen

25 maart 2019

Prof. Barbro Melgert, Prof. Reinoud Gosens en Dr. Anna Salvati (GRIP) hebben één van vijftien subsidies toegekend gekregen binnen een baanbrekend onderzoeksprogramma van ZonMW naar de gezondheidsrisico’s van plastic.

Het ZonMW programma is het eerste programma ter wereld geheel gericht op onderzoek naar de effecten van micro- en nanoplastics op onze gezondheid. In totaal is er 1,6 miljoen euro in geïnvesteerd door ZonMW, NWO, het Gieskes-Strijbis Fonds en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De toegekende projecten zijn kortlopend en dienen snelle antwoorden te vinden op de meest prangende vragen rondom deze overal aanwezige microplastics, waaraan we dagelijks blootgesteld worden via de lucht die we inademen en de voeding die we tot ons nemen.

Het project onder leiding van Prof. Melgert onderzoekt of microplastic vezels schadelijk zijn voor onze longen. In onze huizen en kantoren zweven grote aantallen minuscule plastic vezels rond die afkomstig zijn van kunststof kleding en stoffering. Deze vezels zijn klein genoeg om in te ademen en aangezien longweefsel deze microplastic vezels niet kan afbreken, zouden ze kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van longziekten. Daarnaast hechten verschillende soorten luchtverontreiniging, zoals sigarettenrook en uitlaatgassen, zich makkelijk aan dit soort vezels, waardoor ze wellicht nog meer schade kunnen aanrichten. Microplastic vezels zijn bijvoorbeeld gevonden in longweefsel van mensen met longkanker, maar het is niet duidelijk of ze hebben bijgedragen aan het ontstaan van de ziekte. Omdat nog nooit onderzocht is wat microplastic vezels met longweefsel doen, willen we in dit project onderzoeken of en hoe longcellen reageren op deze vezels met en zonder luchtverontreinigende stoffen.

Meer informatie over het programma is te vinden op de websites van ZonMW en de Plastic Soup Foundation.

Laatst gewijzigd:05 maart 2024 15:21
View this page in: English

Meer nieuws