Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen PedOn

Monika Smit benoemd tot bijzonder hoogleraar Psychosociale zorg voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen

03 juli 2018
Monika Smit

Per 1 juli 2018 is Monika Smit benoemd tot bijzonder hoogleraar Psychosociale zorg voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen bij de Rijksuniversiteit Groningen. De leerstoel is gevestigd en gefinancierd door Stichting Nidos, de (gezins-)voogdijvereniging voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen en kinderen uit vluchtelingengezinnen die in hun ontwikkeling worden bedreigd. De leerstoel van Monika Smit is ondergebracht bij de basiseenheid Orthopedagogiek van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen.

Onderzoek naar zorg en begeleiding alleenstaande minderjarige vreemdelingen

De komende tijd zal Smit onder andere onderzoek doen naar de situatie van volwassenen die als alleenstaande minderjarige vreemdeling naar Nederland kwamen. Smit: “In de afgelopen decennia zijn er vele asielzoekers als minderjarige, onbegeleid in Nederland aangekomen. Door meer te weten te komen over hoe het nu gaat met hen en met hun eventuele kinderen, en terug te kijken op de opvang en begeleiding die zij indertijd in Nederland ontvingen, leren we meer over wat jonge mensen in dergelijke situaties nodig hebben aan begeleiding en zorg.”

Achtergrond

Monika Smit studeerde orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden. Tot 2000 werkte zij bij de vakgroep Orthopedagogiek van die universiteit, waar zij in 1993 promoveerde op een onderzoek naar beëindiging van tehuishulpverlening. Vervolgens was zij tot 2010 senior onderzoeker bij het Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Momenteel is zij hoofd van de afdeling Rechtsbestel, Wetgeving en Internationale en vreemdelingenaangelegenheden van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Deze functie blijft zij uitvoeren naast het bijzonder hoogleraarschap.

Laatst gewijzigd:05 april 2019 11:17
View this page in: English

Meer nieuws

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 31 januari 2024

    Laura Batstra strijdt op social media tegen stoornisdenken 

    Hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra zet zich in tegen stoornisdenken en overmedicalisatie. Dat doet ze onder andere door posts op social media. Hoewel het soms vechten tegen de bierkaai lijkt, gelooft Batstra dat een hoop kleine acties...

  • 26 januari 2024

    Vader in de gevangenis: Wat voor impact heeft dat op het gezin?

    Hoewel zo’n 28.300 kinderen in Nederland een vader in de gevangenis hebben, is er slechts beperkt onderzoek naar de impact hiervan op het gezin gedaan. Socioloog Simon Venema − onderzoeker bij Verslavingszorg Noord Nederland en verbonden aan de...