Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Succesvolle Cannabis Expert Meeting in Groningen

26 april 2018

Op dinsdag 17 april 2018 organiseerde Michelle Bruijn, promovenda aan de vakgroep Algemene Rechtswetenschap, de eerste cannabis expert meeting in Groningen. Zij bracht zowel wetenschappers als professionals uit de praktijk bij elkaar en gaf daarmee de aftrap van de internationale dialoog en onderzoekssamenwerkingen op het terrein van cannabisregulering.

Michelle Bruijn, LLM
Michelle Bruijn, LLM

Zowel nationaal als internationaal gezien zijn de regulering en legalisering van cannabis ‘hot items’. In de Verenigde Staten zijn inmiddels negen staten en D.C. overgegaan tot het toestaan van de verkoop en het gebruik van cannabis. Eind van deze zomer zal ook Canada overgaan tot het legaliseren van cannabis. De precieze vorm is nog niet duidelijk en daarom was vorige week een Canadese delegatie op bezoek in Groningen om te praten met experts op het gebied van cannabis onderzoek en beleid.

Nederlands beleid

Tijdens de expert meeting zijn verscheidene presentaties gegeven waarbij o.a. de volgende vragen centraal stonden: Hoe is het Nederlandse coffeeshopbeleid tot stand gekomen? Hoe ziet het Nederlandse drugsbeleid eruit? Welke problemen worden ondervonden met het huidige beleid in Nederland? Wat is de relatie tussen cannabisgebruik, overlast en criminaliteit? Wat kunnen Nederland en Canada van elkaar leren?

Wetenschappers en professionals

De presentaties leidde tot interessante, vruchtbare en geestdriftige discussies tussen wetenschappers en professionals uit verschillende disciplines vanuit het hele land en Canada. Vanuit Nederland waren onderzoekers aanwezig van Intraval, de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast waren ook professionals van de gemeente Groningen, coffeeshop de Schavuit en Bedrocan aanwezig. De Canadese delegatie bestond uit wetenschappers en vertegenwoordigers van de St. Thomas University, University of New Brunswick, New Brunswick Community College, Universite de Moncton, province of New Brunswick, BioNB, Ignite Fredericton, en Atlantic Canada Opportunities Agency.

Internationaal debat

De expert meeting was een goede start van het internationale debat en een mooie impuls voor blijvende kennisuitwisseling. Op dit moment vinden verscheidene gesprekken plaats over onderzoekssamenwerkingen tussen de verschillende instanties. De expert meeting krijgt dus nog een mooi vervolg!


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:17 juli 2023 10:27

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...