Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwe Aletta Jacobskamer onderdeel Canon van Nederland (video)

12 maart 2018

Het Universiteitsmuseum heeft een bijzondere expositieruimte gewijd aan Aletta Jacobs, de eerste vrouw die afstudeerde aan een Nederlandse universiteit en internationaal vermaard voorvechter van vrouwenrechten. In de Aletta Jacobskamer doet een nieuwe expositie recht aan de grote betekenis die Aletta Jacobs wereldwijd heeft gehad. De kamer is sinds kort opgenomen in De Canon van Nederland. Lilianne Ploumen opende de nieuwe ruimte, op de dag dat zij de Aletta Jacobsprijs van de RUG in ontvangst nam.  

Jacobs was de eerste vrouw die in Nederland een universitaire studie afrondde (aan de RUG), de eerste vrouw die promoveerde en de eerste vrouwelijke arts. Zij zette zich in voor het vrouwenkiesrecht en voor de vrede. Minder bekend is haar vernieuwend werk als arts. Ze bestreed prostitutie, sprak vrijmoedig over anticonceptie en introduceerde het pessarium in Nederland. Ook schreef ze een voorlichtingsboek voor vrouwen.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:12 maart 2018 14:32
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...