Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwe Aletta Jacobskamer onderdeel Canon van Nederland (video)

12 maart 2018

Het Universiteitsmuseum heeft een bijzondere expositieruimte gewijd aan Aletta Jacobs, de eerste vrouw die afstudeerde aan een Nederlandse universiteit en internationaal vermaard voorvechter van vrouwenrechten. In de Aletta Jacobskamer doet een nieuwe expositie recht aan de grote betekenis die Aletta Jacobs wereldwijd heeft gehad. De kamer is sinds kort opgenomen in De Canon van Nederland. Lilianne Ploumen opende de nieuwe ruimte, op de dag dat zij de Aletta Jacobsprijs van de RUG in ontvangst nam.  

Jacobs was de eerste vrouw die in Nederland een universitaire studie afrondde (aan de RUG), de eerste vrouw die promoveerde en de eerste vrouwelijke arts. Zij zette zich in voor het vrouwenkiesrecht en voor de vrede. Minder bekend is haar vernieuwend werk als arts. Ze bestreed prostitutie, sprak vrijmoedig over anticonceptie en introduceerde het pessarium in Nederland. Ook schreef ze een voorlichtingsboek voor vrouwen.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:12 maart 2018 14:32
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...