Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

John Hoeks benoemd tot hoogleraar Communicatie- en Informatiewetenschappen

26 maart 2018

Prof. dr. John Hoeks (Geldrop, 1964) is per 1 maart 2018 benoemd tot hoogleraar Communicatie- en Informatiewetenschappen, in het bijzonder de cognitieve aspecten van communicatie, aan de Faculteit der Letteren. Hij was sinds 2014 adjunct-hoogleraar in het kader van een Tenure Track aanstelling.

John Hoeks
Cognitieve Aspecten van Taalverwerking

John Hoeks studeerde cum laude af in Cognitieve Psychologie en Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen op een proefschrift over taalverwerking, en dan met name op onderzoek naar de rol van syntactische, semantische en pragmatische factoren bij het oplossen van structurele ambiguïteiten in taal.

Na zijn promotie ging hij aan de Rijksuniversiteit Groningen verder op zoek naar het cognitieve systeem achter het begrijpen van taal, dit keer met behulp van neuroimaging technieken (EEG-registratie, fMRI). Samen met promovendus Harm Brouwer formuleerde hij de baanbrekende Retrieval-Integration Hypothesis, waarin een nieuwe interpretatie wordt geschetst van de “N400” en de “P600”, de belangrijkste componenten van hersengolven bij taalbegrip.

Cognitieve Aspecten van Communicatie

Het onderzoek van Hoeks richt zich meer en meer op de cognitieve systemen die het menselijk gedrag sturen, en die tot op zeker hoogte beïnvloedbaar zijn door middel van communicatie. Taal is daarbij cruciaal, maar dan vooral hoe ze vorm krijgt in gesprekken.

In 2015 startte hij het Convincing Conversations project (“CoCo”), waarin een computer-gebaseerd dialoogsysteem probeert de gesprekspartner van een bepaald standpunt te overtuigen door middel van verschillende gesprekstechnieken en verschillende soorten argumentatie.

Gezondheid en Duurzaamheid

De komende jaren wil Hoeks nader onderzoeken welke vormen van conversatie het meest overtuigend zijn, zowel wat betreft gesprekken tussen mensen, als gesprekken tussen mens en computer. Gezondheid (bijv. stoppen met roken) en duurzaamheid (bijv. plantaardige voeding) zullen daarbij onderwerp van gesprek zijn. Doel: een cognitief model van persuasieve communicatie, als basis voor effectieve dialogen en dialoogsystemen.

Als hoogleraar CIW zal Hoeks onderwijs geven aan bachelor- en masterstudenten van de opleiding Communication Studies.

Contact en meer informatie: https://www.rug.nl/staff/j.c.j.hoeks/

Laatst gewijzigd:10 april 2018 11:54

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.