Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Ruim 1500 ouderen gebruiken leeswijzers van RUG-studenten

03 november 2017

Samen een boek lezen en daarover met anderen discussiëren, de leden van de landelijke stichting Senia doen niets liever dan dat. Bij elk boek levert Senia een leeswijzer die achtergronden biedt en via vragen de discussie in de leesgroep gevarieerder maakt. Veel van deze leeswijzers worden gemaakt door studenten van de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie en het Kenniscentrum Filosofie. Dit jaar maken een record aantal leesgroepen gebruik van het hulpmiddel. Dit blijkt uit de meest recente gegevens van de stichting. De RUG-leeswijzers bereiken meer dan 1500 ouderen in Nederland.

Populaire leeswijzers

Voor Nederlandse literatuur is het boek van Stefan Brijs – Maan en Zon het populairst. In totaal 227 leesgroepen hebben inmiddels de leeswijzer van Sanne Hermans, studente Neerlandistiek, in huis. Andere leeswijzers van RUG-studenten die komend seizoen veelvuldig gebruikt gaan worden zijn: Arnon Grunberg – Moedervlekken, Vonne van der Meer – Winter in Glosterhuis en Lize Spit – Het smelt. Bij Engelse literatuur is de leeswijzer voor het boek van Ian McEwan – Nutshell het populairst.

Studenten en ouderen leren van elkaar

Stichting Senia houdt zich bezig met het oprichten en faciliteren van lees- en luistergroepen in Nederland. De stichting is met name gericht op ouderen met dezelfde interessegebieden. Dat kan geschiedenis of literatuur zijn, maar ook muziek of filosofie. Gemiddeld bestaat een leesgroep van Senia uit 7 ouderen.

Sinds 2010 ontwikkelen studenten van de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie literaire leeswijzers voor Senia. De samenwerking tussen jongeren en ouderen is voor beide groepen leerzaam. Ouderen blijven mentaal en sociaal fit door op een frisse manier naar literatuur te kijken en studenten Letterkunde kunnen opgedane wetenschappelijke kennis implementeren in een bruikbaar document.

Nieuwe lichting

Ook volgend jaar zijn er weer nieuwe leeswijzers nodig. Ben jij student Letterkunde en vind je het leuk om literatuuronderzoek in de praktijk te brengen? Kijk dan verder op de projectpagina van de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie.

Stefan Brijs – Maan en Zon
Stefan Brijs – Maan en Zon
Lize Spit – Het smelt
Lize Spit – Het smelt
Laatst gewijzigd:10 april 2018 12:17

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 13 november 2018

  De toekomst is digitaal, nu jij nog

  Voor zijn promotieonderzoek naar de geschiedschrijving van de Leeuwarder Courant analyseerde Marcel Broersma jaren geleden vergeeld krantenpapier. Door de intrede van digitalisering verschoof zijn onderzoek naar sociale media, nieuwe vormen van mediagebruik...

 • 12 november 2018

  Aletta Westra wint Stimuleringsprijs Autisme 2018

  Aletta Westra wint Stimuleringsprijs Autisme 2018