Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bettina Reitz-Joosse benoemd tot lid van De Jonge Akademie KNAW

13 november 2017
Dr. Bettina Reitz-Joosse
Dr. Bettina Reitz-Joosse

Dr. Bettina Reitz-Joosse, Universitair docent Latijnse taal en Letterkunde aan de Faculteit der Letteren, is door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid van De Jonge Akademie.

De Jonge Akademie is een platform binnen de KNAW van jonge topwetenschappers met een vernieuwende visie op wetenschap en wetenschapsbeleid. Jaarlijks worden er door de KNAW tien nieuwe leden geselecteerd, waarvan dit jaar twee onderzoekers aan de RUG. Naast Bettina zal dr. Han Thomas Adriaenssen van de Faculteit Wijsbegeerte als nieuw lid tot De Jonge Akademie toetreden.

Het onderzoek van Reitz-Joosse richt zich voornamelijk op de relatie tussen literatuur en de materiële cultuur in de Romeinse wereld. In 2016 haalde ze samen met haar collega Han Lamers (KU Leuven) het wereldnieuws vanwege hun onderzoek naar de ‘Codex Fori Mussolini’. Voor de communicatiecampagne rondom dit project ontvingen zij in september 2017 de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Vlaamse Jonge Academie.

Reitz-Joosse noemt zichzelf 'met hart en ziel' een classica en ze is ervan overtuigd dat de oudheid ook in onze huidige maatschappij een betekenisvolle rol speelt. Haar nominatie voor Docent van het Jaar Letteren bewijst dat ze haar passie voor onderzoek ook weet over te brengen op haar studenten.

Op 26 maart 2018 worden alle nieuwe leden door de KNAW voor een lidmaatschap van vijf jaar geïnstalleerd.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:13 november 2017 10:57

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...