About usNews and EventsNews articles

Gosse Bouma ontvangt NWO KIEM-financiering voor onderzoeksproject ‘Op zoek naar de bron’

06 juli 2017

De Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan Dr. Gosse Bouma, Universitair hoofddocent Computationele Taalkunde aan de Faculteit der Letteren, een KIEM-subsidie van €15.000,- toegekend voor de uitvoering van het onderzoeksproject ‘Op zoek naar de bron.’

Dr. Gosse Bouma
Op zoek naar de bron

De hoeveelheid nieuws en informatie die via de media tot ons komt is overweldigend. Het vinden van betrouwbare antwoorden op eenvoudige vragen en het vinden van bronnen is in toenemende mate problematisch. In dit project wil Dr. Bouma samen met Sokrates Technologies een softwaretoepassing ontwikkelen die hulporganisaties in staat stelt om snel gerichte informatie te vinden in de VN database Reliefweb. Dit is een belangrijke bron van informatie over crises in de wereld en het is van belang dat hulporganisaties snel alle relevante informatie kunnen verzamelen als een crisis zich voordoet. De bedoeling van de softwaretoepassing is om automatisch feiten in teksten te herkennen en op te slaan ontwikkeld door middel van deep learning, een methode die het mogelijk maakt dat het systeem zichzelf kan trainen.

KIEM

Kennis Innovatie Mapping (KIEM) financiert en stimuleert samenwerkingsverbanden tussen kennisinstellingen en bedrijven op het terrein van de Creatieve industrie. Ervaren, gepromoveerde onderzoekers konden namens een consortium financiering aanvragen om een langdurige samenwerking op te zetten met private partners. Via deze financiering kan een kennisvraag van een private partij nader uitgewerkt worden door een kortlopend onderzoeksproject te formuleren.

Laatst gewijzigd:21 mei 2019 14:59