Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

NWO subsidie voor onderzoeksproject Dr. Tamara Witschge

26 juni 2017

De Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het SIA hebben een subsidie van €123.836 toegekend aan het onderzoeksproject van Tamara Witschge , Universitair Hoofddocent aan de Faculteit der Letteren en Klaske Tameling (Hogeschool Utrecht). Het gaat om actieonderzoek, waarbij de onderzoekers de veranderingen in de journalistiek niet alleen onderzoeken, maar zelf het nieuwe journalistieke proces vormgeven en in kaart brengen.

Dr. Tamara Witschge
Dr. Tamara Witschge

In het najaar van 2017 zal een interdisciplinair team van freelance makers (journalisten - designers - developers - marketeers - data-analisten) nieuwe journalistieke vormen en producten gaan ontwikkelen en verkopen. De Rijksuniversiteit Groningen (Mediastudies & Journalistiek) onderzoekt samen met haar partners aan de Hogeschool Utrecht (Journalismlab), A-lab (incubator space) en VersPers (training en publicatie platform voor journalisten) de nieuwe werkwijzen en productievormen in de journalistiek.

Witschge is verbonden aan de opleidingen Media Studies en Journalistiek en doet onderzoek naar het veranderende medialandschap in Nederland als onderdeel van haar Rosalind Franklin Fellowship . Dit onderzoek loopt naast haar VIDI-onderzoek naar ondernemerschap in de journalistiek en vergelijkend EU onderzoek naar journalistieke innovatie (INJECT).

Het onderzoek is onderdeel van het programma Smart Culture-Kunst en Cultuur . Dit programma beoogt een bijdrage te leveren aan het versterken van het ecosysteem van de creatieve sector door middel van een combinatie van fundamenteel en praktijkgericht onderzoek. Het project zal starten in het najaar van 2017 en duurt twee jaar.

Meer informatie

Website NWO

Laatst gewijzigd:10 april 2018 12:50

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Eerste biografie van Piet Mondriaans vroege jaren

  Sinds zijn dood in 1944 is er een groot aantal biografieën van Piet Mondriaan verschenen - en zijn er evenzoveel mythes rondom zijn kunstenaarschap ontstaan. Hij zou bijvoorbeeld een minzame asceet zijn, of juist een bon-vivant. De Amerikaanse promovendus...

 • 20 augustus 2018

  150 Lowlandsbezoekers lallen grenzeloos met Martijn Wieling

  Te midden van al het festivalgedruis tijdens Lowlands op 17, 18 en 19 augustus heeft dr. Martijn Wieling van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzoek gedaan naar het effect van alcohol op spraakgebruik. Het is bekend dat alcoholgebruik spraak...