Laatste deel in de elfdelige reeks over Nederlandse kunstkritiek: Wegwijzers in oude en moderne kunst

01 juni 2017

In het elfde deel van de encyclopedische reeks over de Nederlandse kunstkritiek tonen kunstcritici Kasper Niehaus, A.M. Hammacher, W. Jos. de Gruyter en Jan Engelman hun visie op de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst in de periode 1918-1965. Het boek, getiteld Wegwijzers in oude en moderne kunst, is het laatste deel van de serie Kunstkritiek in Nederland 1885-2015, dat de afgelopen drie jaar onder kernredactie van Peter de Ruiter (RUG) en Jonneke Jobse (voormalig UHD VU) tot stand gekomen is. De serie vormt een uniek naslagwerk over de waardering van de moderne en hedendaagse beeldende kunst. Met de publicatie van dit laatste deel in juni 2017 is de elfdelige reeks nu voltooid.

Kunstkritiek

Wegwijzers in oude en moderne kunst

Kort na de Eerste Wereldoorlog traden enkele jonge, getalenteerde kunstcritici naar voren met een eigenzinnige en verfrissende visie op de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst. In duidelijke bewoordingen lieten Niehaus, Hammacher, De Gruyter en Engelman precies weten waar zij stonden. Al spoedig werden zij gezien als belangrijke exponenten van de Nederlandse kunstkritiek. Of zij zich nu uitlieten over de cryptisch aandoende beeldtaal van Jheronimus Bosch of Marc Chagall, de sculptuur van Auguste Rodin, het abstracte werk van Piet Mondriaan of over de experimenteerdrift van de nog jonge Karel Appel, steeds weer namen zij de lezer bij de hand langs kwalitatief sterke of juist minder geslaagde kunstwerken. Wegwijzers in oude en moderne kunst biedt een fraaie selectie kritieken en beschouwingen uit de periode 1918-1965. Niehaus, Hammacher, De Gruyter en Engelman tonen zich betrouwbare gidsen, die de lezer van nu nog altijd weten te prikkelen en hem wegwijs maken op het labyrintische terrein van de moderne kunst.

Over de serie Kunstkritiek in Nederland 1885-2015

Deze serie bestaat uit een zorgvuldige selectie van enkele honderden kritieken, essays en interviews van toonaangevende critici. De boekenreeks biedt een breed publiek toegang tot belangwekkende kunst- en cultuurhistorische ontwikkelingen vanuit het perspectief van de Nederlandse kunstkritiek. Dr. Peter de Ruiter is initiator en hoofdredacteur van Kunstkritiek in Nederland 1885-2015. Hij is universitair docent Moderne en hedendaagse kunst bij de opleiding Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen en publiceert over twintigste-eeuwse kunst en kunstkritiek.

Symposium

Ter gelegenheid van de voltooiing van de reeks zal op vrijdag 15 september 2017 een symposium plaatsvinden in het Rijksmuseum Amsterdam onder de titel: De veranderende taal van kunstkritiek: verleden, heden en toekomst.

dr. P. (Peter) de Ruiter
www.rug.nl/let/symposium-kunstkritiek