Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Arjen Lubach spreekt menigte toe tijdens Open Dag UB Binnenstad

02 juni 2017

Op vrijdag 2 juni werd de Open Dag van de Universiteitsbibliotheek Binnenstad op feestelijke wijze geopend door schrijver en tv-persoonlijkheid Arjen Lubach. Lubach sprak het in grote getale toegestroomde publiek op geheel eigen wijze toe vanuit een hoogwerker. Lubach studeerde in Groningen en vertelde in zijn openingstoespraak over zijn eerste kennismaking met de UB.

Lubach werd ooit de toegang geweigerd tot de UB toen hij tegen sluitingstijd nog iets wilde vragen aan een mooi meisje. De portier was onverbiddellijk. Arjen keek de portier aan.

"Wacht maar", dacht hij, "wacht maar, eikel. Jaren na nu, in een andere tijd, als alle studenten van nu al zijn afgestudeerd, en alle café's andere namen hebben, en als de kennis van nu al weer verouderd is, dan staat mijn foto op jullie website en dan hijsen ze mij in de grote hal omhoog in een bakje. Dan piep je wel anders!"

Over de vernieuwde UB

In de afgelopen drie jaar is het gebouw van de Universiteitsbibliotheek Binnenstad grondig gerenoveerd. De UB had sinds de bouw in 1986 te maken met immer stijgende bezoekersaantallen en een steeds intensiever gebruik. Begin deze eeuw veranderde het wezen van de bibliotheek bovendien geleidelijk: er worden minder boeken uitgeleend en er is minder behoefte aan fysieke collecties met studieboeken op de studiezalen. Wetenschappers betrekken de door de bibliotheek beheerde informatie meer en meer online, terwijl studenten de bibliotheek door de toegenomen studiedruk nog intensiever gaan gebruiken om in stilte te studeren (met of zonder laptop), in groepjes samen te werken en elkaar te ontmoeten.

Daarom werd besloten tot een zeer grondige renovatie van het gebouw aan de Broerstraat door het Haarlemse bureau AG Architecten. Er moesten meer studieplekken komen met meer technische voorzieningen: veel stopcontacten voor alle meegebrachte devices en bijbehorende opladers, en natuurlijk supersnel draadloos internet. Op elke verdieping kwam een goed geoutilleerde koffiekamer en moderne print-, kopieer- en scanvoorzieningen.

De UB heeft nu ruim 2100 studieplekken (dat waren er 1700) en de studie- en werkomgeving is prettiger door beter gebruik van daglicht, betere luchtkwaliteit en een logischere indeling van de verschillende soorten studieplekken. Het gebouw is bovendien sterk verduurzaamd, met onder meer honderden zonnepanelen op het dak.

Laatst gewijzigd:02 februari 2018 16:18
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...