Gerenoveerde UB-gebouw feestelijk heropend vanuit hoogwerker

30 mei 2017

Op 30 mei 2017 is het totaal gerenoveerde gebouw van de Universiteitsbibliotheek Groningen feestelijk geopend door rector magnificus Elmer Sterken en Marjolein Nieboer, directeur van de UB. 'Met veel trots presenteren wij ons prachtige, vernieuwde en duurzame gebouw met moderne faciliteiten voor medewerkers en studenten,' vertelde Nieboer trots vanuit een hoogwerker, waar zij samen met de rector aftelde tot het officiële openingsmoment.

Elmer Sterken en Marjolein Nieboer tellen af naar officiële heropening UB-gebouw

In de afgelopen drie jaar is het gebouw van de Universiteitsbibliotheek Binnenstad grondig gerenoveerd. De UB had sinds de bouw in 1986 te maken met immer stijgende bezoekersaantallen en een steeds intensiever gebruik. Begin deze eeuw veranderde het wezen van de bibliotheek bovendien geleidelijk: er worden minder boeken uitgeleend en er is minder behoefte aan fysieke collecties met studieboeken op de studiezalen. Wetenschappers betrekken de door de bibliotheek beheerde informatie meer en meer online, terwijl studenten de bibliotheek door de toegenomen studiedruk nog intensiever gaan gebruiken om in stilte te studeren (met of zonder laptop), in groepjes samen te werken en elkaar te ontmoeten.

Daarom werd besloten tot een zeer grondige renovatie van het gebouw aan de Broerstraat door het Haarlemse bureau AG Architecten. Er moesten meer studieplekken komen met meer technische voorzieningen: veel stopcontacten voor alle meegebrachte devices en bijbehorende opladers, en natuurlijk supersnel draadloos internet. Op elke verdieping kwam een goed geoutilleerde koffiekamer en moderne print-, kopieer- en scanvoorzieningen.

De UB heeft nu ruim 2100 studieplekken (dat waren er 1700) en de studie- en werkomgeving is prettiger door beter gebruik van daglicht, betere luchtkwaliteit en een logischere indeling van de verschillende soorten studieplekken. Het gebouw is bovendien sterk verduurzaamd, met onder meer honderden zonnepanelen op het dak.

Ontwerp

• Architect: AG Architecten, Haarlem