Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prof.ir. Piet Tauber, architect Universiteitsbibliotheek, overleden

18 mei 2017

Zaterdag 13 mei overleed Pieter Hendricus (Piet) Tauber, negentig jaar oud. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was Tauber de architect van het nieuwe gebouw van de Universiteitsbibliotheek aan de Broerstraat in Groningen. Hij drukte daarbij een belangrijk stempel op de Groningse universitaire wereld: tot op de dag van vandaag is de UB het centrum van studerend Groningen.

De mens en de functie van het gebouw stonden centraal bij het ontwerp van de UB. Typerend was zijn uitgesproken visie op natuurlijk licht in het gebouw (dat bepaalde heel sterk de vormgeving binnen, waar hij samenwerkte met zijn zoon, interieurarchitect Frans Tauber, en buiten) en op de trap. Die trap is zo uitgekiend vorm gegeven dat veel mensen die nemen in plaats van de lift! Tauber hield van mensen, hij vond het prachtig dat hij een bibliotheek kon bouwen voor intensief gebruik door studenten.

In de tekst van Taubers overlijdensadvertentie staat dat hij zich ook bezig hield met het ontwerpen van fietsen. Dat past helemaal bij hem: focus op functionaliteit, materialen, onderzoek en ambachtelijk bezig zijn.

Het is droevig dat Piet Tauber de heropening van het gebouw van UB Binnenstad net niet meer mee heeft kunnen maken. Bij de renovatie zijn vooral zijn denkbeelden over lichtinval, werkplekken langs de buitenwanden etc. volop gerespecteerd. Het fraaie bibliotheekgebouw van Piet Tauber kan weer jaren mee.

Laatst gewijzigd:02 februari 2018 16:18

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...