Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prof.ir. Piet Tauber, architect Universiteitsbibliotheek, overleden

18 mei 2017

Zaterdag 13 mei overleed Pieter Hendricus (Piet) Tauber, negentig jaar oud. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was Tauber de architect van het nieuwe gebouw van de Universiteitsbibliotheek aan de Broerstraat in Groningen. Hij drukte daarbij een belangrijk stempel op de Groningse universitaire wereld: tot op de dag van vandaag is de UB het centrum van studerend Groningen.

De mens en de functie van het gebouw stonden centraal bij het ontwerp van de UB. Typerend was zijn uitgesproken visie op natuurlijk licht in het gebouw (dat bepaalde heel sterk de vormgeving binnen, waar hij samenwerkte met zijn zoon, interieurarchitect Frans Tauber, en buiten) en op de trap. Die trap is zo uitgekiend vorm gegeven dat veel mensen die nemen in plaats van de lift! Tauber hield van mensen, hij vond het prachtig dat hij een bibliotheek kon bouwen voor intensief gebruik door studenten.

In de tekst van Taubers overlijdensadvertentie staat dat hij zich ook bezig hield met het ontwerpen van fietsen. Dat past helemaal bij hem: focus op functionaliteit, materialen, onderzoek en ambachtelijk bezig zijn.

Het is droevig dat Piet Tauber de heropening van het gebouw van UB Binnenstad net niet meer mee heeft kunnen maken. Bij de renovatie zijn vooral zijn denkbeelden over lichtinval, werkplekken langs de buitenwanden etc. volop gerespecteerd. Het fraaie bibliotheekgebouw van Piet Tauber kan weer jaren mee.

Laatst gewijzigd:02 februari 2018 16:18

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....