Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Minister keurt University College in Leeuwarden goed: Groen licht voor plan bacheloropleiding Global Responsibility and Leadership

28 februari 2017

De minister van onderwijs heeft de aanvraag voor het nieuwe bachelorprogramma Global Responsibility and Leadership van Campus Fryslân goedgekeurd.

‘De bacheloropleiding is een van de drie belangrijke bouwstenen van de Campus Fryslân naast het Master College en de Graduate School. Het is geweldig dat we hiermee een volgende stap kunnen zetten’, stelt decaan prof. dr. Jouke de Vries.

Global challenges, local solutions

Met de bacheloropleiding Global Responsibility and Leadership (GRL) heeft Campus Fryslân de ambitie bewuste, verbindende en actieve wereldburgers voor de toekomst op te leiden. De bacheloropleiding GRL is een University College en kenmerkt zich door kleinschalig en intensief onderwijs, selectie aan de poort, residentieel onderwijs en een internationale leeromgeving.

De vraagstukken binnen de bacheloropleiding GRL zijn gerelateerd aan de zeventien “global goals” die de Verenigde Naties in 2015 heeft geformuleerd. ‘Deze global goals vormen de inspiratie voor wetenschappelijke vraagstellingen.

Wij hebben deze punten naar drie afstudeerrichtingen vertaald: responsible planet, waarin veel aandacht is voor energie, duurzaamheid, aarde en natuur. Als tweede richting kennen we responsible economy and politics, met vakken op het gebied van industrie, economische groei en globalisering en tenslotte responsible humanity, waarin kwaliteit van leven, gezondheid, cultuur en conflict centraal staan. Het programma is mede opgezet met behulp van bedrijfsleven en kennisinstellingen uit de regio. Studenten gaan aan de slag met oplossingen voor het verwezenlijken van deze global goals en hen wordt aan de hand van bestuurskundige en bedrijfskundige inzichten geleerd hoe zij dit via een bedrijf, de overheid of de civil society kunnen realiseren. Global challenges, local solutions is dan ook ons motto´, zegt De Vries.

Toets Nieuwe Opleiding (TNO)

Nu de opleiding GRL positief is beoordeeld door de minister, is de volgende stap de Toets Nieuwe Opleiding (TNO) van de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Toetsing van een nieuwe opleiding door de NVAO moet er voor zorgen dat de opleiding aan eisen van kwaliteit en organisatie voldoet. Wanneer het nieuwe University College deze toetsing heeft doorstaan, kan de opleiding daadwerkelijk beginnen. De opleiding start in 2018.

‘In december is de mastertrack Tourism Geography and Planning goedgekeurd door de minister. Vandaag hoorden we dat het masterprogramma Sustainable Entrepreneurship ook een goedkeuringstempel van de minister heeft gekregen. Dit opgeteld met de goedkeuring voor onze bacheloropleiding betekent dat de faculteit binnenkort staat,” besluit De Vries.

Meer informatie over debachelor Global Responsibility and Leadership.

Laatst gewijzigd:03 oktober 2017 16:29
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....