Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

CIBIF Mutual Fund Overview 2016Q4

07 February 2017

In het vierde kwartaal van 2016 geven de meeste groepen van beleggingsfondsen in het CIBIF universum gemiddeld een postief rendement te zien. In tabel 1 laten we een samenvatting zien van de gemiddelde rendementen over het vierde kwartaal per categorie beleggingsfondsen. Het CIBIF maakt daarbij een onderscheid tussen de z.g. mix fondsen, aandelen fondsen, rentefondsen en onroerend goed fondsen.

Het gemiddelde van alle categorieën aandelenfondsen is positief. Opvallend is dat dat aandelenfondsen georienteerd op Noord Amerika een zeer postief resultaat geven. De verkiezing van Donald Trump lijkt daarmee voor de belegger in Amerikaanse beleggingsfondsen vooralsnog goed uit te pakken. Op Europa en Nederland geörienteerde fondsen laten gemiddeld ook een behoorlijke performance, terwijl de rentefondsen gemiddeld een negatief rendement laten zien.

In de tabel staat ook een maatstaf voor de spreiding van de rendementen binnen een categorie. Dit geeft aan hoe moeilijk het is om het juist fonds te kiezen. De hoogste CSV is in dit kwartaal is genoteerd voor rentefondsen met een wereldwijde oriëntatie. Dit is op zich verassend, omdat je in eerste instantie denkt dat rentefondsen weinig risico kennen. Veel mensen zullen de neiging hebben om weining moeite te steken in de selectie van een goed rentefonds. Toch zijn de onderlinge verschillen in dit kwartaal groot. In deze specifieke categorie speelt daarbij het valuta risico een rol.

Ook binnen de wereld aandelen fondsen en de Europese aandelenfondsen bestaat een grote spreiding. Een juiste selectie is dus hier ook van groot belang. Het verschil tussen het beste en het slechtste fonds kan binnen deze categorieën zomaar oplopen tot ruimt 20%. De categorieën Nederland en mixfondsen kennen daarentegen een lage spreiding.

Toelichting op Tabel 1.

Het rendement van een fonds is berekend als het totaal rendement inclusief dividend uitkeringen. Per categorie berekenen we het ongewogen gemiddelde van de rendementen van alle fondsen die gedurende dit kwartaal waren opgenomen in het CIBIF universum. Het CIBIF universum is een selectie van in Nederland verkrijgbare beleggingsfondsen.

De CSV maatstaf is een maatstaf van de spreiding van de rendementen binnen een categorie. CSV is een afkorting van cross-sectionele volatiliteit, waarmee bedoeld wordt dat we de standaard deviatie van de kwartaalrendementen van de verschillende fondsen binnen een groep hebben berekend. Deze maatstaf kan men interpreteren als de moeilijkheidsgraad bij het selecteren van beleggingsfondsen. Als de CSV heel laag is, dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit welk fonds je kiest binnen de categorie. Als de CSV heel hoog is, dan is het juist moeilijk om het goede fonds te kiezen.

Stel bijvoorbeeld dat de CSV 5% bedraagt, en het gemiddelde rendement 2%. Als een ruwe indicator geldt dat zo´n 95% van de fondsen een rendement heeft tussen het gemiddlede plus of min twee maal de CSV. In dit voorbeeld betekent dat dus dat 95% van de fondsen een rendement heeft tussen de -8% en +12%.

Last modified:15 January 2019 3.05 p.m.
View this page in: Nederlands

More news

  • 16 April 2024

    UG signs Barcelona Declaration on Open Research Information

    In a significant stride toward advancing responsible research assessment and open science, the University of Groningen has officially signed the Barcelona Declaration on Open Research Information.

  • 02 April 2024

    Flying on wood dust

    Every two weeks, UG Makers puts the spotlight on a researcher who has created something tangible, ranging from homemade measuring equipment for academic research to small or larger products that can change our daily lives. That is how UG...

  • 18 March 2024

    VentureLab North helps researchers to develop succesful startups

    It has happened to many researchers. While working, you suddenly ask yourself: would this not be incredibly useful for people outside of my own research discipline? There are many ways to share the results of your research. For example, think of a...