Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

CIBIF Beleggingsfondsen Overzicht 2016Q4

07 februari 2017

In het vierde kwartaal van 2016 geven de meeste groepen van beleggingsfondsen in het CIBIF universum gemiddeld een postief rendement te zien. In tabel 1 laten we een samenvatting zien van de gemiddelde rendementen over het vierde kwartaal per categorie beleggingsfondsen. Het CIBIF maakt daarbij een onderscheid tussen de z.g. mix fondsen, aandelen fondsen, rentefondsen en onroerend goed fondsen.

Het gemiddelde van alle categorieën aandelenfondsen is positief. Opvallend is dat dat aandelenfondsen georienteerd op Noord Amerika een zeer postief resultaat geven. De verkiezing van Donald Trump lijkt daarmee voor de belegger in Amerikaanse beleggingsfondsen vooralsnog goed uit te pakken. Op Europa en Nederland geörienteerde fondsen laten gemiddeld ook een behoorlijke performance, terwijl de rentefondsen gemiddeld een negatief rendement laten zien.

In de tabel staat ook een maatstaf voor de spreiding van de rendementen binnen een categorie. Dit geeft aan hoe moeilijk het is om het juist fonds te kiezen. De hoogste CSV is in dit kwartaal is genoteerd voor rentefondsen met een wereldwijde oriëntatie. Dit is op zich verassend, omdat je in eerste instantie denkt dat rentefondsen weinig risico kennen. Veel mensen zullen de neiging hebben om weining moeite te steken in de selectie van een goed rentefonds. Toch zijn de onderlinge verschillen in dit kwartaal groot. In deze specifieke categorie speelt daarbij het valuta risico een rol.

Ook binnen de wereld aandelen fondsen en de Europese aandelenfondsen bestaat een grote spreiding. Een juiste selectie is dus hier ook van groot belang. Het verschil tussen het beste en het slechtste fonds kan binnen deze categorieën zomaar oplopen tot ruimt 20%. De categorieën Nederland en mixfondsen kennen daarentegen een lage spreiding.

Tabel 1. Performance van beleggingsfondsen in Nederland 2016Q4
Tabel 1. Performance van beleggingsfondsen in Nederland 2016Q4

Toelichting op Tabel 1.

Het rendement van een fonds is berekend als het totaal rendement inclusief dividend uitkeringen. Per categorie berekenen we het ongewogen gemiddelde van de rendementen van alle fondsen die gedurende dit kwartaal waren opgenomen in het CIBIF universum. Het CIBIF universum is een selectie van in Nederland verkrijgbare beleggingsfondsen.

De CSV maatstaf is een maatstaf van de spreiding van de rendementen binnen een categorie. CSV is een afkorting van cross-sectionele volatiliteit, waarmee bedoeld wordt dat we de standaard deviatie van de kwartaalrendementen van de verschillende fondsen binnen een groep hebben berekend. Deze maatstaf kan men interpreteren als de moeilijkheidsgraad bij het selecteren van beleggingsfondsen. Als de CSV heel laag is, dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit welk fonds je kiest binnen de categorie. Als de CSV heel hoog is, dan is het juist moeilijk om het goede fonds te kiezen.

Stel bijvoorbeeld dat de CSV 5% bedraagt, en het gemiddelde rendement 2%. Als een ruwe indicator geldt dat zo´n 95% van de fondsen een rendement heeft tussen het gemiddlede plus of min twee maal de CSV. In dit voorbeeld betekent dat dus dat 95% van de fondsen een rendement heeft tussen de -8% en +12%.

Laatst gewijzigd:13 november 2018 09:12

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...