Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

CIBIF Beleggingsfondsen Overzicht 2016Q4

07 februari 2017

In het vierde kwartaal van 2016 geven de meeste groepen van beleggingsfondsen in het CIBIF universum gemiddeld een postief rendement te zien. In tabel 1 laten we een samenvatting zien van de gemiddelde rendementen over het vierde kwartaal per categorie beleggingsfondsen. Het CIBIF maakt daarbij een onderscheid tussen de z.g. mix fondsen, aandelen fondsen, rentefondsen en onroerend goed fondsen.

Het gemiddelde van alle categorieën aandelenfondsen is positief. Opvallend is dat dat aandelenfondsen georienteerd op Noord Amerika een zeer postief resultaat geven. De verkiezing van Donald Trump lijkt daarmee voor de belegger in Amerikaanse beleggingsfondsen vooralsnog goed uit te pakken. Op Europa en Nederland geörienteerde fondsen laten gemiddeld ook een behoorlijke performance, terwijl de rentefondsen gemiddeld een negatief rendement laten zien.

In de tabel staat ook een maatstaf voor de spreiding van de rendementen binnen een categorie. Dit geeft aan hoe moeilijk het is om het juist fonds te kiezen. De hoogste CSV is in dit kwartaal is genoteerd voor rentefondsen met een wereldwijde oriëntatie. Dit is op zich verassend, omdat je in eerste instantie denkt dat rentefondsen weinig risico kennen. Veel mensen zullen de neiging hebben om weining moeite te steken in de selectie van een goed rentefonds. Toch zijn de onderlinge verschillen in dit kwartaal groot. In deze specifieke categorie speelt daarbij het valuta risico een rol.

Ook binnen de wereld aandelen fondsen en de Europese aandelenfondsen bestaat een grote spreiding. Een juiste selectie is dus hier ook van groot belang. Het verschil tussen het beste en het slechtste fonds kan binnen deze categorieën zomaar oplopen tot ruimt 20%. De categorieën Nederland en mixfondsen kennen daarentegen een lage spreiding.

Toelichting op Tabel 1.

Het rendement van een fonds is berekend als het totaal rendement inclusief dividend uitkeringen. Per categorie berekenen we het ongewogen gemiddelde van de rendementen van alle fondsen die gedurende dit kwartaal waren opgenomen in het CIBIF universum. Het CIBIF universum is een selectie van in Nederland verkrijgbare beleggingsfondsen.

De CSV maatstaf is een maatstaf van de spreiding van de rendementen binnen een categorie. CSV is een afkorting van cross-sectionele volatiliteit, waarmee bedoeld wordt dat we de standaard deviatie van de kwartaalrendementen van de verschillende fondsen binnen een groep hebben berekend. Deze maatstaf kan men interpreteren als de moeilijkheidsgraad bij het selecteren van beleggingsfondsen. Als de CSV heel laag is, dan maakt het eigenlijk niet zoveel uit welk fonds je kiest binnen de categorie. Als de CSV heel hoog is, dan is het juist moeilijk om het goede fonds te kiezen.

Stel bijvoorbeeld dat de CSV 5% bedraagt, en het gemiddelde rendement 2%. Als een ruwe indicator geldt dat zo´n 95% van de fondsen een rendement heeft tussen het gemiddlede plus of min twee maal de CSV. In dit voorbeeld betekent dat dus dat 95% van de fondsen een rendement heeft tussen de -8% en +12%.

Laatst gewijzigd:15 januari 2019 15:05
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...