Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Marie Elske Gispen bij wetenschapstalkshow KNAW

06 januari 2017
Marie Elske Gispen
Marie Elske Gispen

Samen met Kennislinq organiseert de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen wetenschapstalkshows waarin jonge wetenschappers hun onderzoek presenteren voor een breed publiek.

Marie Elske Gispen deed eind 2016 mee en presenteerde haar onderzoek

Miljoenen mensen lijden wereldwijd aan de gevolgen van de slechte beschikbaarheid van en toegang tot gecontroleerde geneesmiddelen zoals morfine en codeïne voor pijnbestrijding. Het resultaat is dat deze patiënten geen adequate toegang tot gezondheidszorg kennen en veelal in mensonterende en onwaardige situaties lijden. Dit lijden roept verschillende vragen op vanuit de bescherming van de rechten van de mens.

Marie Elske's onderzoek gaat over de samenhang, of juist het gebrek daarvan, van internationale mensenrechten verdragen en internationale drugscontrole verdragen omdat de productie, import/export, handel, distributie en gebruik van gecontroleerde geneesmiddelen door beide rechtsgebieden wordt bepaald.

Haar onderzoek is multidimensioneel en omvat een ethisch/juridisch kader en twee landenstudies in Oeganda en Letland. In het normatieve deel onderzoekt Marie Elske de vraag hoe het onderliggende spanningsveld van gecontroleerde middelen geregeld moet worden vanuit een mensenrechtelijk perspectief. Sommige gecontroleerde stoffen hebben namelijk zowel een belangrijke medische implicatie als een verslavend effect. Het is dus belangrijk het gebruik van de middelen zo te reguleren dat recht wordt gedaan aan beide uitgangspunten. In de landenstudies onderzoek Marie Elske of het mogelijk is om het normatieve uitgangspunt van regulering dat zij formuleert ook hanteerbaar is binnen de huidige controle structuren van het internationaal drugs reguleringsrecht.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:06 januari 2017 17:03

Meer nieuws