Inauguratie van AGOR 20 jaar geleden

25 januari 2017

Op 16 januari 1997 werd het AGOR cyclotron officieel geïnaugureerd in de aanwezigheid van de Nederlandse Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Dhr. J.M.M. Ritzen en de Franse Staatssecretaris voor Wetenschappen Dhr. F. d'Auber. In het kader van een Frans-Nederlandse overeenkomst werd in december 1985 aan het Institut de Physique Nucléaire (IPN) in Orsay in de buurt van Parijs met de bouw van het supergeleidende cyclotron AGOR (Accélérateur Groningen ORsay) begonnen. Na succesvolle testen in Orsay in april 1994 werd AGOR gedemonteerd, getransporteerd en opnieuw in elkaar gezet op het KVI tijdens de jaren 1994 en 1995. In januari 1996 werden de eerste bundels uit de machine gehaald. Het wetenschappelijke programma ging in juli 1996 van start.
Het verleden en de toekomst van de AGOR faciliteit zullen gevierd worden tijdens een evenement in de herfst van 2017.

Het team dat AGOR op het KVI opbouwde bij het cyclotron
Laatst gewijzigd:24 september 2018 15:16