Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

NWO Financiering voor onderzoek GIA naar archeologische vondsten Dalfsen

01 december 2016

De Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA) een subsidie van €100.000,- toegekend voor onderzoek naar het 5000 jaar oude grafveld dat in 2015 in Dalfsen werd ontdekt. De aanvraag getiteld Het grafritueel als spiegel voor een samenleving? Een grafveld uit de trechterbekerperiode in Oosterdalfsen’ werd ingediend door prof. dr. Daan Raemaekers, archeoloog en vice-decaan Faculteit der Letteren en Dr. Henk van der Velde van ADC Archeoprojecten.

graf

Voor de uitvoering van het onderzoeksproject is een team samengesteld van archeologen uit het bedrijfsleven, het GIA en het Drents Museum Assen. Nader onderzoek moet uiteindelijk leiden tot internationale wetenschappelijke ontsluiting van de opgraving en onderzoeksresultaten bij een breed publiek. Het Drents Museum zal in het kader hiervan een tentoonstelling organiseren waarbij de Trechterbekercultuur in Europees perspectief volgens nieuwe inzichten wordt belicht.

In 2015 werd in Dalfsen het grootste grafveld van hunebedbouwers in Noordwest-Europa ontdekt: 137 graven, spectaculaire grafgiften en een boerderij van Hunebedbouwers. De vondst maakt het mogelijk om de samenleving van de Hunebedbouwers in Nederland te reconstrueren, en is hiermee volgens het NWO van internationaal belang. Het onderzoeksteam zal met behulp van nieuwe technieken nader onderzoek uitvoeren naar de familierelaties en samenlevingsvormen in één van de eerste landbouwculturen in Nederland.

Bron: schatvandalfsen.nl

Laatst gewijzigd:03 april 2018 12:21

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.