Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

NWO Financiering voor onderzoek GIA naar archeologische vondsten Dalfsen

01 december 2016

De Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA) een subsidie van €100.000,- toegekend voor onderzoek naar het 5000 jaar oude grafveld dat in 2015 in Dalfsen werd ontdekt. De aanvraag getiteld Het grafritueel als spiegel voor een samenleving? Een grafveld uit de trechterbekerperiode in Oosterdalfsen’ werd ingediend door prof. dr. Daan Raemaekers, archeoloog en vice-decaan Faculteit der Letteren en Dr. Henk van der Velde van ADC Archeoprojecten.

graf

Voor de uitvoering van het onderzoeksproject is een team samengesteld van archeologen uit het bedrijfsleven, het GIA en het Drents Museum Assen. Nader onderzoek moet uiteindelijk leiden tot internationale wetenschappelijke ontsluiting van de opgraving en onderzoeksresultaten bij een breed publiek. Het Drents Museum zal in het kader hiervan een tentoonstelling organiseren waarbij de Trechterbekercultuur in Europees perspectief volgens nieuwe inzichten wordt belicht.

In 2015 werd in Dalfsen het grootste grafveld van hunebedbouwers in Noordwest-Europa ontdekt: 137 graven, spectaculaire grafgiften en een boerderij van Hunebedbouwers. De vondst maakt het mogelijk om de samenleving van de Hunebedbouwers in Nederland te reconstrueren, en is hiermee volgens het NWO van internationaal belang. Het onderzoeksteam zal met behulp van nieuwe technieken nader onderzoek uitvoeren naar de familierelaties en samenlevingsvormen in één van de eerste landbouwculturen in Nederland.

Bron: schatvandalfsen.nl

Laatst gewijzigd:03 april 2018 12:21

Meer nieuws

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.

 • 08 oktober 2018

  Computationeel taalkundigen te terughoudend in delen van onderzoeksdata en zelfgeschreven software

  Onderzoekers binnen de computationele taalkunde zijn nog onvoldoende bereid hun onderzoeksdata en benodigde zelf geschreven software en commando’s te delen met andere onderzoekers. Dat concluderen RUG-wetenschappers Martijn Wieling, Josine Rawee en...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...