Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Schenking van de familie Sips: voorbeeldboeken voor decoratieschilders

13 december 2016
Werken uit de collectie Sips
Werken uit de collectie Sips

Eind november 2016 lagen de tafels in het collegezaaltje bij de afdeling Bijzondere Collecties vol met de schenking van de familie Sips, van het bekende Groningse schildersbedrijf.

Het gaat om tegen de twintig boeken, vooral negentiende-eeuwse, met vaak zeer kleurrijke, op historische interieurs gebaseerde platen met voorbeelden voor decoratieschilders, zoals Motifs de peinture-décorative pour appartements-modernes door Hippolyte Gruz (1875), Album archéologique door Camille Renard (1886-1889) en afleveringen over onder meer Holbein en Dürer uit het Deutsches Maler-Journal (1876-1894).

De platen van de meeste boeken liggen los, en de conditie van de banden bewijst dat ze veel gebruikt zijn. Dat geeft interessante mogelijkheden voor onderzoek naar interieurs in Groningen en omgeving.

De collectie Sips uitgestald
De collectie Sips uitgestald
Laatst gewijzigd:02 februari 2018 16:18

Meer nieuws

 • 21 december 2017

  Broerstraat 5, Nummer 4, december 2017

  De hoofdpersonen in het decembernummer van ons alumnimagazine Broerstraat 5 leggen een positieve daadkracht aan de dag, die blijk geeft van veel optimisme voor de toekomst.

 • 15 november 2017

  RUG beste brede klassieke universiteit van Nederland

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Nederlandse Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding. In de lijst van Beste Universiteiten staat de universiteit van het Noorden in de categorie...

 • 26 oktober 2017

  Eerste transport Metamorfoze: UB-collecties gedigitaliseerd

  Donderdag 26 oktober arriveerde een vrachtwagen bij de Universiteitsbibliotheek Binnenstad om de eerste vracht boeken op te halen die in het kader van het Metamorfoze-project gedigitaliseerd gaan worden.