Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Schenking van de familie Sips: voorbeeldboeken voor decoratieschilders

13 december 2016
Werken uit de collectie Sips
Werken uit de collectie Sips

Eind november 2016 lagen de tafels in het collegezaaltje bij de afdeling Bijzondere Collecties vol met de schenking van de familie Sips, van het bekende Groningse schildersbedrijf.

Het gaat om tegen de twintig boeken, vooral negentiende-eeuwse, met vaak zeer kleurrijke, op historische interieurs gebaseerde platen met voorbeelden voor decoratieschilders, zoals Motifs de peinture-décorative pour appartements-modernes door Hippolyte Gruz (1875), Album archéologique door Camille Renard (1886-1889) en afleveringen over onder meer Holbein en Dürer uit het Deutsches Maler-Journal (1876-1894).

De platen van de meeste boeken liggen los, en de conditie van de banden bewijst dat ze veel gebruikt zijn. Dat geeft interessante mogelijkheden voor onderzoek naar interieurs in Groningen en omgeving.

De collectie Sips uitgestald
De collectie Sips uitgestald
Laatst gewijzigd:17 april 2019 11:17

Meer nieuws

 • 15 juni 2021

  Van ‘gesloten’ wetenschap naar Open Science

  Vera Heininga is sinds januari 2021 de Open Science coördinator en beoogd programmaleider van het aanstaande Open Science programma van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in 2017 met een proefschrift dat ten dele gericht was op...

 • 14 april 2021

  Trial op Queen Victoria's Journals

  Trial op Queen Victoria's Journals

 • 29 oktober 2020

  400 jaar Groningen en Oldenburg: virtuele tentoonstelling

  Vandaag, donderdag 29 oktober 2020 viert de Rijksuniversiteit Groningen 40 jaar samenwerking met de Carl-von-Ossietzky Universität in Oldenburg. De "Festakt" bij de opening van het Academisch Jaar in Oldenburg staat dit jaar in het teken van dit...