Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Daniël Postma wint 2e prijs Sustainable Society Impact Award

25 augustus 2016

Archeoloog en RUG-onderzoeker Daniël Postma heeft de tweede prijs van de Sustainable Society Impact Award 2016 gewonnen. Deze Award heeft als doel de sociale impact van wetenschappelijk onderzoek onder PhD studenten aan de RUG te bevorderen. Om hier in aanmerking voor te komen, werden de PhD’s uitgedaagd om in een videopitch van 60 seconden te laten zien waar hun onderzoek over gaat en wat de maatschappelijke impact ervan is.

In de video vertelt Daniël over zijn onderzoeksproject Lost building traditions: turf construction and early medieval architecture in the southern North Sea area. Voor dit project bouwde hij samen met tientallen vrijwilligers de eerste reconstructie van een vroegmiddeleeuws zodenhuis. Rondom de bouw werden verschillende publieksactiviteiten georganiseerd en van de werkzaamheden werd verslag gedaan in de regionale media, op de website en via sociale media. Omrop Fryslân maakte een uitgebreide documentaire (deel1 / deel 2) die ook op NPO2 werd uitgezonden. In het rijk geïllustreerde en toegankelijk geschreven zodenhuisboek presenteert Daniël de wetenschappelijke achtergronden bij de reconstructie. Voor dit bijzondere bouwproject, dat in nauwe samenwerking met de Provincie Fryslân werd uitgevoerd, kreeg Daniël steun van vele vrijwilligers en collega's en tal van subsidiegevers en projectpartners.

In totaal deden er vijfentwintig PhD-studenten mee aan de competitie. De eerste prijs werd gewonnen door Steven Forrest (Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen) en de derde prijs door Stephanie Jurburg (Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen). Voor de tweede prijs ontvangt Daniël Postma een geldbedrag van €750,- om zijn academische en niet-academische netwerk voor het onderzoeksonderwerp uit te breiden.

De Impact Award maakt deel uit van het Horizon 2020-project ACCOMPLISSH, dat wordt gecoördineerd door Sustainable Society.

Daniël Postma is promovendus bij het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA) en coördinator van het Zodenhuisproject. Voor meer informatie zie de Facebook-pagina van het zodenhuis: www.facebook.com/archaeobuild

Laatst gewijzigd:03 november 2017 12:41

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 13 november 2018

  De toekomst is digitaal, nu jij nog

  Voor zijn promotieonderzoek naar de geschiedschrijving van de Leeuwarder Courant analyseerde Marcel Broersma jaren geleden vergeeld krantenpapier. Door de intrede van digitalisering verschoof zijn onderzoek naar sociale media, nieuwe vormen van mediagebruik...

 • 12 november 2018

  Aletta Westra wint Stimuleringsprijs Autisme 2018

  Aletta Westra wint Stimuleringsprijs Autisme 2018