Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Daniël Postma wint 2e prijs Sustainable Society Impact Award

25 augustus 2016

Archeoloog en RUG-onderzoeker Daniël Postma heeft de tweede prijs van de Sustainable Society Impact Award 2016 gewonnen. Deze Award heeft als doel de sociale impact van wetenschappelijk onderzoek onder PhD studenten aan de RUG te bevorderen. Om hier in aanmerking voor te komen, werden de PhD’s uitgedaagd om in een videopitch van 60 seconden te laten zien waar hun onderzoek over gaat en wat de maatschappelijke impact ervan is.

In de video vertelt Daniël over zijn onderzoeksproject Lost building traditions: turf construction and early medieval architecture in the southern North Sea area. Voor dit project bouwde hij samen met tientallen vrijwilligers de eerste reconstructie van een vroegmiddeleeuws zodenhuis. Rondom de bouw werden verschillende publieksactiviteiten georganiseerd en van de werkzaamheden werd verslag gedaan in de regionale media, op de website en via sociale media. Omrop Fryslân maakte een uitgebreide documentaire (deel1 / deel 2) die ook op NPO2 werd uitgezonden. In het rijk geïllustreerde en toegankelijk geschreven zodenhuisboek presenteert Daniël de wetenschappelijke achtergronden bij de reconstructie. Voor dit bijzondere bouwproject, dat in nauwe samenwerking met de Provincie Fryslân werd uitgevoerd, kreeg Daniël steun van vele vrijwilligers en collega's en tal van subsidiegevers en projectpartners.

In totaal deden er vijfentwintig PhD-studenten mee aan de competitie. De eerste prijs werd gewonnen door Steven Forrest (Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen) en de derde prijs door Stephanie Jurburg (Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen). Voor de tweede prijs ontvangt Daniël Postma een geldbedrag van €750,- om zijn academische en niet-academische netwerk voor het onderzoeksonderwerp uit te breiden.

De Impact Award maakt deel uit van het Horizon 2020-project ACCOMPLISSH, dat wordt gecoördineerd door Sustainable Society.

Daniël Postma is promovendus bij het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA) en coördinator van het Zodenhuisproject. Voor meer informatie zie de Facebook-pagina van het zodenhuis: www.facebook.com/archaeobuild

Laatst gewijzigd:12 maart 2020 22:14

Meer nieuws

 • 01 december 2021

  Stratingh: ‘Scheikunstenaar’ die zijn tijd ver vooruit was

  De Groningse hoogleraar scheikunde Sibrand Stratingh bouwde rond 1830 het eerste elektrisch wagentje, een voorloper van de elektrische auto. Ook reed hij met een door stoom aangedreven koets door Groningen. Maar zijn vernieuwende wetenschappelijk...

 • 19 oktober 2021

  De krant in vroeger tijden: schipperen tussen verslag en propaganda

  Al 400 jaar geleden verschenen de eerste kranten in ons land, gevuld met impressies van ooggetuigen. En die waren net zo (on)betrouwbaar als tegenwoordig. Historicus Joop Koopmans vertelt over het nieuws in de vroegmoderne tijd en de overeenkomsten...

 • 04 oktober 2021

  Trial Follow the Money

  Trial Follow the Money: onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich misdragen en zo schade aanrichten aan de samenleving.