Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Daniël Postma wint 2e prijs Sustainable Society Impact Award

25 augustus 2016

Archeoloog en RUG-onderzoeker Daniël Postma heeft de tweede prijs van de Sustainable Society Impact Award 2016 gewonnen. Deze Award heeft als doel de sociale impact van wetenschappelijk onderzoek onder PhD studenten aan de RUG te bevorderen. Om hier in aanmerking voor te komen, werden de PhD’s uitgedaagd om in een videopitch van 60 seconden te laten zien waar hun onderzoek over gaat en wat de maatschappelijke impact ervan is.

In de video vertelt Daniël over zijn onderzoeksproject Lost building traditions: turf construction and early medieval architecture in the southern North Sea area. Voor dit project bouwde hij samen met tientallen vrijwilligers de eerste reconstructie van een vroegmiddeleeuws zodenhuis. Rondom de bouw werden verschillende publieksactiviteiten georganiseerd en van de werkzaamheden werd verslag gedaan in de regionale media, op de website en via sociale media. Omrop Fryslân maakte een uitgebreide documentaire (deel1 / deel 2) die ook op NPO2 werd uitgezonden. In het rijk geïllustreerde en toegankelijk geschreven zodenhuisboek presenteert Daniël de wetenschappelijke achtergronden bij de reconstructie. Voor dit bijzondere bouwproject, dat in nauwe samenwerking met de Provincie Fryslân werd uitgevoerd, kreeg Daniël steun van vele vrijwilligers en collega's en tal van subsidiegevers en projectpartners.

In totaal deden er vijfentwintig PhD-studenten mee aan de competitie. De eerste prijs werd gewonnen door Steven Forrest (Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen) en de derde prijs door Stephanie Jurburg (Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen). Voor de tweede prijs ontvangt Daniël Postma een geldbedrag van €750,- om zijn academische en niet-academische netwerk voor het onderzoeksonderwerp uit te breiden.

De Impact Award maakt deel uit van het Horizon 2020-project ACCOMPLISSH, dat wordt gecoördineerd door Sustainable Society.

Daniël Postma is promovendus bij het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA) en coördinator van het Zodenhuisproject. Voor meer informatie zie de Facebook-pagina van het zodenhuis: www.facebook.com/archaeobuild

Laatst gewijzigd:12 maart 2020 22:14

Meer nieuws

 • 26 april 2021

  Maarten Loonen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

  Maarten Loonen (Dongen, 1961) is op 26 april benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij is universitair hoofddocent Arctische Ecologie bij de Faculteit der Letteren aan de RUG en manager van het Nederlands Poolstation op Spitsbergen. Al...

 • 26 april 2021

  Ouderen zijn trager in begrijpen uitdrukkingen

  Vanaf de leeftijd van 40 jaar hebben mensen al meer moeite met het onderdrukken van de letterlijke betekenissen van figuurlijke taal. Dat blijkt uit onderzoek van Amélie la Roi. Zij onderzocht hoe ouderen figuurlijke uitdrukkingen, zoals de...

 • 06 april 2021

  Martijn Eickhoff nieuwe directeur NIOD

  Martijn Eickhoff wordt per 1 september 2021 door de KNAW benoemd als directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Hij is de opvolger van Frank van Vree, die zijn functie in verband met zijn naderende pensionering...