Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Martijn Wieling ontvangt Nvidia GPU voor onderzoeksproject

14 juli 2016
Nvidia heeft aan RUG-onderzoeker Martijn Wieling een Titan X GPU toegekend om te gebruiken voor zijn onderzoek. Deze high performance grafische kaart, met een waarde van ongeveer €1000,- zal hij gebruiken bij de ontwikkeling van een spraak-inversie-systeem waarmee op basis van iemands uitspraak de onderliggende bewegingen van de tong en lippen zo goed mogelijk worden bepaald.
Martijn Wieling
Martijn Wieling

Omdat er geen één-op-één relatie bestaat tussen iemands uitspraak en de bijbehorende bewegingen van iemands tong en lippen, moet erg veel data geanalyseerd worden om deze relatie zo goed mogelijk te kunnen leren. Doordat de grafische kaart erg veel berekeningen tegelijkertijd kan uitvoeren, kan deze relatie sneller geleerd worden dan mogelijk is met een normale PC. Wanneer een dergelijk spraak-inversie-systeem voldoende goed werkt, kan het bijvoorbeeld gebruikt worden om iemands tong en lipbewegingen te visualiseren bij het leren van de uitspraak van een vreemde taal.

NVIDIA is een Amerikaans technologiebedrijf dat computer hardware zoals videokaarten, chipsets voor moederborden en systemen voor mobiele apparaten produceert. Het NVIDIA Academic GPU Grant programma heeft als doel de samenwerking met onderzoekers wereldwijd te versterken en het opzetten van nieuwe onderzoeksprojecten te stimuleren.

Laatst gewijzigd:15 juli 2016 09:05

Meer nieuws