Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Open access akkoord tussen Taylor & Francis en VSNU

06 juli 2016

De VSNU en Taylor & Francis Group, een van de acht grote wetenschappelijke uitgeverijen in Nederland, zijn tot een akkoord gekomen over open access. Het nieuwe licentiepakket voor 2016 en 2017 houdt in dat wetenschappers verbonden aan een Nederlandse instelling zonder aanvullende kosten open access kunnen publiceren in alle Taylor & Francis and Routledge hybrid journals.

Vorige maand spraken de EU onderzoeksministers, onder voorzitterschap van Nederland, de ambitie uit om alle wetenschappelijke artikelen vanaf 2020 volledig open access te publiceren. ‘Deze overeenkomst met een afspraak voor 100% open access brengt dat doel dichterbij’, aldus Jaap Winter, hoofdonderhandelaar namens de VSNU. ‘Je ziet meer en meer uitgeverijen kiezen voor open access. Dat ook Taylor & Francis met ons dit akkoord sluit geeft aan dat de trend door blijft zetten en onomkeerbaar is. Een grote stap in de juiste richting’.

Onderhandelingen

De VSNU onderhandelt met de afzonderlijke wetenschappelijke uitgevers over de abonnementsgelden. Dit worden de ‘Big Deal-onderhandelingen’ genoemd. Universiteiten willen de afspraken over de abonnementen alleen verlengen onder de voorwaarde dat uitgevers bereid zijn stappen te zetten om open access dichterbij te brengen. Het afgelopen jaar heeft dat tot verschillende akkoorden geleid met grote en kleinere internationale uitgevers.

Open access brengt wetenschap dichtbij

De Nederlandse universiteiten zijn met de Nederlandse overheid groot voorstander van vrij toegankelijke wetenschappelijke publicaties. Open access was ook een prioriteit tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU. Open access publicaties zijn beter vindbaar, worden vaker geciteerd en hebben een groter bereik. Open access komt niet alleen de wetenschap ten goede, maar ook de maatschappij en de economie.

Laatst gewijzigd:05 oktober 2018 11:16
printView this page in: English

Meer nieuws