Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Feest: halverwege de renovatie

19 mei 2016

Het zal u niet zijn ontgaan: de Universiteitsbibliotheek Binnenstad wordt vernieuwd. De derde en vierde verdieping zijn inmiddels geheel gerenoveerd. Op woensdag 18 mei was er voor genodigden de kans om rond te kijken op de nieuwe studiezalen, de afdeling Bijzondere Collecties en het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP).

Directeur Marjolein Nieboer keek tijdens de druk bezochte bijeenkomst terug op de geschiedenis van de renovatie, waarvan de plannen ongeveer vorm kregen op het moment dat Jan de Jeu lid van het College van Bestuur werd, in 2011. Verder noemde ze de belangrijkste spelers in het renovatietraject bij naam, riep hen naar voren en overhandigde een bloemetje.
Jan de Jeu zelf wees op de schijnbare tegenstelling tussen een steeds verder gedigitaliseerde collectie en de fysieke bibliotheek die bij studenten populairder is dan ooit.
Sectorhoofd Erfgoed Pablo Collette ging wat dieper in op de architectuur van het door Piet Tauber ontworpen gebouw, en de slimme aanpasingen daaraan door de renovatiearchitect Anouk Vermeulen. In het bijzonder prees hij de nieuwe opzet van de zaal Bijzondere Collecties: open en transparant, uitnodigend en dus geheel passend bij het beleid om de erfgoedcollecties van de RUG meer onder de aandacht van wetenschappers en het grote publiek te brengen.
Tot slot was er een geestig praatje van Berend de Boer namens het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen, dat als 'een soort Vaticaanstad' een eigen plek binnen het UB-gebouw heeft, en nu ook geheel gerenoveerd is.

Na de toespraken konden de bezoekers vrijelijk rondlopen op alle nieuw opgeleverde verdiepingen. In de Jantina Tammeszaal op de 4e verdieping waren hapjes en drankjes en werd een filmpje over het renovatieproces vertoond; in de Josephus Jittazaal (de instruciieruimte bij Bijzondere Collecties) gaf Arjen Dijkstra tweemaal een lezing met de intrigerende titel 'Zoeke Boeken'.

Laatst gewijzigd:05 oktober 2018 11:10

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...