Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Kosmisch onweer: Elektrische velden in de atmosfeer

04 februari 2016

Bliksem is een zeer intrigerend natuurverschijnsel, desondanks zijn er vele aspecten die nog niet duidelijk zijn. In dit artikel behandelen we hoe de elektrische velden binnen de onweerswolken gemeten kunnen worden met een nieuwe methode. In deze metingen gebruiken we als sonde een hoogenergetisch kosmisch deeltje dat een deeltjescascade veroorzaakt in de atmosfeer, en de radiotelescoop LOFAR als uitleesinstrument. Een groot voordeel van deze methode is dat het elektrische veld zelf niet beïnvloedt wordt door de meting aangezien de meting is al lang afgelopen voordat een door de vrije elektronen veroorzaakte ontladingsreactie zich mogelijkerwijs kan ontwikkelen tot een bliksemschicht.

Lees het volledige artikel van Olaf Scholten en Gia Trinh in het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde, jaargang 82, nummer 2 (februari 2016).

Laatst gewijzigd:30 augustus 2017 12:57

Meer nieuws

 • 04 juli 2022

  Onderzoek naar de toerist als Antarctisch ambassadeur

  Dr. Annette Scheepstra van het Arctisch Centrum van de RUG, onderdeel van de Faculteit der Letteren, gaat onderzoek doen naar toerisme op Antarctica en de toerist als Antarctisch ambassadeur. Zij krijgt hiervoor financiële steun van 1 miljoen euro...

 • 12 mei 2022

  KNAW benoemt twee hoogleraren RUG tot lid

  Maria Loi en Dirk Slotboom van de Faculteit Science and Engineering zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.

 • 15 maart 2022

  Vici-beurzen voor drie RUG-onderzoekers

  De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie RUG-onderzoekers een Vici-financiering van maximaal 1.5 miljoen euro toegekend. Prof. dr. J.W. Romeijn, prof. dr. S. Hoekstra en prof. dr. K.I. Caputi kunnen hiermee...