Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Concert Nederlands Studenten Orkest (NSO) met Arthur Jussen

12 januari 2016

Pianist Arthur Jussen is de solist in het concert van het Nederlands Studenten Orkest dat op zondag 7 februari optreedt in de Harmonie in Leeuwarden. De 100 orkestleden worden in de middag eerst ontvangen bij Stenden die hen een lunch aanbiedt. Vervolgens gaan ze repeteren in de Harmonie waar ze door hun gastgezinnen worden opgehaald. Het concert begint om 19.30 uur. Toegang is 21 euro voor volwassenen, voor studenten en jongeren tot en met 18 jaar bedraagt de toegang 10 euro. Het concert in Leeuwarden wordt mede mogelijk gemaakt door Campus Fryslan, de NHL en Stenden.

Negen dagen, tien uur per dag repeteren. De studenten van het Nederlands Studenten Orkest doen er in januari alles voor om het uitdagende programma zo goed mogelijk in te studeren. Na deze negen dagen begint op 6 februari een 11-daagse tournee langs de mooiste concertzalen van Nederland. Met de Harmonie in Leeuwaren dit jaar als eerste grote concertzaal! Ieder jaar weer wordt het publiek verrast door het hoge niveau dat dit orkest in deze kort tijd bereikt.

Ieder jaar doen studenten uit het hele land auditie om een plekje in het orkest te bemachtigen. Vol enthousiasme nemen ze de hele maand februari vrij van studie om zich volledig te richten op hun passie: muziek. Na tien intensieve repetitiedagen, trekt het orkest traditiegetrouw het land door om te schitteren in elf prachtige concertzalen. Na het laatste concert, welke in Het Concertgebouw plaatsvindt, vertrekt het orkest voor een week naar de Spaanse hoofdstad Madrid.

Het programma dat het NSO onder leiding van de bevlogen dirigent Bas Wiegers ten gehore zal brengen is zeer uitdagend voor het orkest. Het concert wordt geopend met Général Lavine van Claude Debussy. Deze korte prelude is van origine geschreven voor piano, maar is georkestreerd door Luc Brewaeys. De daaropvolgende opdrachtcompositie Screen Memories van de Canadese componist Trevor Grahl stelt klinkende vragen over de symfonische muziek en de menselijke herinnering. Vlak voor de pauze zal de getalenteerde pianist Arthur Jussen soleren in Ravel’s Pianoconcert voor de linkerhand. De avond wordt groots afgesloten met het Concert voor orkest van Béla Bartók, waarin iedere sectie afwisselend een solistische rol zal vervullen.

NSO 2016 zal dit jaar in het teken staan van het thema ‘vrijheid’, onder de naam ‘NSO Vrij’, dat is gebaseerd op het programma. Ravel schreef dit pianoconcert voor Paul Wittgenstein, een oorlogsveteraan die zijn rechterhand verloor tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bovendien vluchtte Bartók naar Amerika in de Tweede Wereldoorlog, waar hij werd bevrijd van zorgen toen hij zijn Concert voor orkest schreef.
Ieder jaar geeft het NSO ook een Bijzonder Concert voor mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om naar een concert te gaan. Door de actualiteiten rondom het thema ‘vrijheid’ en de samenwerking met UAF Stichting voor Vluchteling-Studenten zal het NSO dit jaar een concert geven speciaal voor vluchtelingen. Op deze middag speelt het orkest samen met de beroemde Syrische artiest Mohamad Bash en de Syrische vluchteling Majed Saraydeen. Deze middag wordt gepresenteerd door Dolores Leeuwin.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:18 februari 2016 14:12

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...