De vernieuwde beeldbank voor digitale collecties van de Rijkuniversiteit Groningen is online!

14 januari 2016

Onlangs is de vernieuwde website ‘Digitale collecties van de Rijksuniversiteit Groningen’ gelanceerd. Er is een nieuwe lay-out ontworpen en doorgevoerd, maar tevens zijn duizenden nieuwe digitale afbeeldingen toegevoegd.

De beeldbank geeft toegang tot gedigitaliseerd erfgoed van de Rijksuniversiteit Groningen en bevat meer dan 65.000 afbeeldingen en digitale reproducties van stukken uit de historische en onderzoekscollecties van de RUG. De site biedt prachtig beeldmateriaal: onder meer foto’s van kerken, afbeeldingen van historische kaarten, historische afbeeldingen van archeologische opgravingen en fraai vormgegeven boekbanden en oude handschriften.

Metadata

De afbeeldingen zijn aangevuld met beschrijvingen van de getoonde foto’s, boeken en objecten en zijn geordend naar materiaalsoort of op onderwerp.

De afbeeldingen kunnen alfabetisch of chronologisch geordend worden op diverse kenmerken van een collectie. Beschrijvingen zijn meestal in het Engels. Items met Nederlandse teksten zijn in het Nederlands beschreven. Alle items binnen een collectie worden getoond door de optie 'Blader door collectie'.

Vrij gebruik

Alle afbeeldingen worden getoond in JPEG-formaat. De meeste kunnen vrij gebruikt worden. Foto's uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek kunnen, in hogere resoluties geschikt voor publicaties, besteld worden. Voor de afbeeldingen uit de collectie van het Groninger Instituut voor Archeologie geldt een aparte regeling.

Kaart van de stad Groningen (detail), 1575
Laatst gewijzigd:08 mei 2018 11:20