Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Twee nieuwe delen in de serie Kunstkritiek in Nederland 1885-2015

08 december 2015

Op zondag 13 december verschijnen het vijfde en zesde deel van de reeks Kunstkritiek in Nederland 1885-2015: Van sintels vuurwerk maken en What’s happening. De kernredactie bestaat uit RUG-onderzoeker dr. Peter de Ruiter en Jonneke Jobse.

Van sintels vuurwerk maken
Van sintels vuurwerk maken

Deel 5: Van sintels vuurwerk maken

Kunstkritiek en moderne kunst 1905-1925

Van sintels vuurwerk maken geeft een verrassend inzicht in de tolerantie en nieuwsgierigheid van de Nederlandse kunstkritiek in een cruciale periode in de kunstgeschiedenis van de twintigste eeuw. In de jaren 1905 tot 1925 maakte het publiek op exposities van de vele actieve kunstenaarsverenigingen en kunsthandelaren al in een vroeg stadium kennis met de Franse kubisten, de Italiaanse futuristen en Duitse expressionisten. Het werk van Kees van Dongen, Wassily Kandinsky, Piet Mondriaan, Pablo Picasso en Jan Sluijters veroorzaakte hevige opschudding in de kunstwereld en daarbuiten. De pers ontwikkelde in deze jaren een nieuwe, journalistieke vorm van kunstkritiek.

Auteurs: Jan de Vries, Marijke de Groot

What's happening
What's happening

Deel 6: What ’s Happening?

Neo-avant-garde en de Nederlandse kunstkritiek 1958-1975

What’s Happening? neemt de lezer mee naar de roerige jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. Het Stedelijk Museum in Amsterdam schudde kunstwereld en publiek wakker met tentoonstellingen als Bewogen Beweging, Dylaby, Nul, Nul  negentienhonderd vijf en zestig en Op Losse Schroeven. Het Stedelijk Van Abbemuseum in Eindhoven organiseerde de eerste spraakmakende tentoonstelling in Nederland van Joseph Beuys, het Haags Gemeentemuseum presenteerde Minimal Art, Sonsbeek 71 ging alle perken te buiten en de documenta in Kassel en de Biënnale in Venetië werden mikpunt van kunstenaarsprotesten.

Auteurs: Jonneke Jobse, Catrien Schreuder

Over de serie

De elfdelige reeks vormt een uniek naslagwerk over de begripsvorming en waardering van de moderne en hedendaagse beeldende kunst. Een zorgvuldige selectie van enkele honderden teksten van toonaangevende critici – kunstkritieken, journalistieke bijdragen, interviews en essays – biedt een breed publiek toegang tot belangwekkende kunst- en cultuurhistorische ontwikkelingen vanuit het perspectief van de Nederlandse kunstkritiek. De redactie wordt gevormd door Peter de Ruiter en Jonneke Jobse.

Laatst gewijzigd:13 juni 2019 10:47

Meer nieuws