Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The Gude and Godlie Ballatis: nieuwe uitgave gepresenteerd door Alasdair MacDonald

24 november 2015

The Gude and Godlie Ballatis is een verzameling religieuze teksten uit de vroege jaren van de Schotse Reformatie. Het was een erg populair maar ook controversieel boek, vaak herdrukt, en het wordt gezien als een van de meest belangrijke literarie werken in de Schotse taal van dat moment. Het bevat een aantal vertaalde psalmen, maar het grootste deel van de inhoud bestaat uit kortere liederen en ballades.

Alasdair A. MacDonald is emeritus professor English Language and Literature of the Middle Ages van de Rijksuniversiteit Groningen. Vrijdag 20 november overhandigde hij een exemplaar van de door hem bezorgde nieuwe uitgave van de Ballatis aan Marjolein Nieboer, directeur van de Universiteitsbibliotheek, als dank voor de vele literatuurrecherches die UB-medewerkers voor hem uitvoerden in de researchfase van dit boek.
De vorige editie van deze verzameling dateert van 1897. De nieuwe uitgave is niet alleen een revisie van de inhoud van deze eerdere, maar bevat ook de tekst van de vroegste druk uit 1565, die de bezorger van de uitgave van 1897 niet kende.

 • The Gude and Godlie Ballatis, Boydell & Brewer, 2015
Laatst gewijzigd:09 februari 2018 13:57
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....