Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The Gude and Godlie Ballatis: nieuwe uitgave gepresenteerd door Alasdair MacDonald

24 november 2015

The Gude and Godlie Ballatis is een verzameling religieuze teksten uit de vroege jaren van de Schotse Reformatie. Het was een erg populair maar ook controversieel boek, vaak herdrukt, en het wordt gezien als een van de meest belangrijke literarie werken in de Schotse taal van dat moment. Het bevat een aantal vertaalde psalmen, maar het grootste deel van de inhoud bestaat uit kortere liederen en ballades.

Alasdair A. MacDonald is emeritus professor English Language and Literature of the Middle Ages van de Rijksuniversiteit Groningen. Vrijdag 20 november overhandigde hij een exemplaar van de door hem bezorgde nieuwe uitgave van de Ballatis aan Marjolein Nieboer, directeur van de Universiteitsbibliotheek, als dank voor de vele literatuurrecherches die UB-medewerkers voor hem uitvoerden in de researchfase van dit boek.
De vorige editie van deze verzameling dateert van 1897. De nieuwe uitgave is niet alleen een revisie van de inhoud van deze eerdere, maar bevat ook de tekst van de vroegste druk uit 1565, die de bezorger van de uitgave van 1897 niet kende.

 • The Gude and Godlie Ballatis, Boydell & Brewer, 2015
Laatst gewijzigd:09 februari 2018 13:57

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...