The Gude and Godlie Ballatis: nieuwe uitgave gepresenteerd door Alasdair MacDonald

24 november 2015

The Gude and Godlie Ballatis is een verzameling religieuze teksten uit de vroege jaren van de Schotse Reformatie. Het was een erg populair maar ook controversieel boek, vaak herdrukt, en het wordt gezien als een van de meest belangrijke literarie werken in de Schotse taal van dat moment. Het bevat een aantal vertaalde psalmen, maar het grootste deel van de inhoud bestaat uit kortere liederen en ballades.

Alasdair A. MacDonald is emeritus professor English Language and Literature of the Middle Ages van de Rijksuniversiteit Groningen. Vrijdag 20 november overhandigde hij een exemplaar van de door hem bezorgde nieuwe uitgave van de Ballatis aan Marjolein Nieboer, directeur van de Universiteitsbibliotheek, als dank voor de vele literatuurrecherches die UB-medewerkers voor hem uitvoerden in de researchfase van dit boek.
De vorige editie van deze verzameling dateert van 1897. De nieuwe uitgave is niet alleen een revisie van de inhoud van deze eerdere, maar bevat ook de tekst van de vroegste druk uit 1565, die de bezorger van de uitgave van 1897 niet kende.

• The Gude and Godlie Ballatis, Boydell & Brewer, 2015
Laatst gewijzigd:09 februari 2018 13:57