Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Efficiëntere werkprocessen en betere dienstverlening voor gebruikers

Overstap van traditioneel bibliotheekbeheersysteem naar een (multi-tenant) cloudsysteem zal groot verschil maken voor eindgebruikers van de UB
17 november 2015
Marjolein Nieboer (l., directeur UB Groningen), Saskia Leferink (r., General Manager Benelux OCLC)
Marjolein Nieboer (l., directeur UB Groningen), Saskia Leferink (r., General Manager Benelux OCLC)

De Universiteitsbibliotheek Groningen heeft vandaag een overeenkomst getekend voor de implementatie van WorldShare Management Services (WMS). De Universiteitsbibliotheek wil hiermee haar dienstverlening aan haar gebruikers optimaliseren.

De Universiteitsbibliotheek Groningen is lid van het UKB-consortium, het samenwerkingsverband van de Nederlandse universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek. In deze periode maakt het UKB de overstap naar het WorldShare Platform voor metadatamanagement, interbibliothecair leenverkeer en discovery.

Hiermee wil het consortium de eindgebruikers beter van dienst zijn in een internationale en innovatieve omgeving. Nu de universiteitsbibliotheek heeft besloten om daarnaast ook over te stappen van het traditioneel bibliotheekbeheersysteem LBS naar WMS, kan zij optimaal profiteren van de voordelen van geïntegreerde en efficiënte werkprocessen, gezamenlijk beheer van e-resources, innovaties, snellere dienstverlening aan de gebruikers en beter inzicht in het daadwerkelijke bibliotheekgebruik door de eindgebruikers. Hierdoor wordt het mogelijk op beheerkosten te besparen en deze middelen in te zetten ten behoeve van de dienstverlening aan gebruikers.

Samenwerking verhoogt de kwaliteit en verlaagt de kosten

"Met de overstap naar WMS verbeteren we de dienstverlening aan onze gebruikers. Ons klanttevredenheidsonderzoek laat zien dat gebruikers elektronisch beschikbare publicaties prefereren. WMS stelt ons in staat onze elektronische collectie toegankelijker te maken voor onze studenten en medewerkers," zegt Marjolein Nieboer, directeur Universiteitsbibliotheek. "Tegelijkertijd verbeteren we de efficiëntie van de processen in de bibliotheek door meer samen te werken met andere universitaire bibliotheken, in Nederland en wereldwijd. Die samenwerking verhoogt de gezamenlijke kwaliteit en verlaagt onze kosten".

"We zijn verheugd om te zien hoe meerdere universiteiten in Nederland naast het WorldShare Platform nu ook kiezen voor WMS om hun dienstverlening naar de toekomst verder te ontwikkelen en te borgen," aldus Eric van Lubeek, algemeen directeur en Vice President OCLC EMEA & APAC. "De Nederlandse universiteiten hebben in de internationale academische wereld een uitstekende naam. Dat geldt zeker ook voor de Rijksuniversiteit Groningen. Met een studenten- en onderzoekspopulatie die in toenemende mate een internationale samenstelling kent, is het noodzakelijk om toegang te bieden tot informatie en kennis wereldwijd. De overstap naar WMS is dan een uitstekende keuze.”

Over OCLC

OCLC is een wereldwijd samenwerkingsverband zonder winstoogmerk van bibliotheken, dat gezamenlijk te gebruiken technologie en unieke onderzoeksprogramma’s aanbiedt. Hiermee kunnen bibliotheken onderwijs, onderzoek en innovatie nog beter stimuleren. Samen met OCLC zijn bibliotheken verantwoordelijk voor de inhoud en het onderhoud van WorldCat, wereldwijd de rijkste bibliografischecatalogus.

Links

Laatst gewijzigd:27 januari 2017 11:44
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws