NWO Research Talent grant for Vera de Bel and prof. dr.Tom Snijders
NWO heeft in het Onderzoekstalent programma een subsidie toegekend aan het promotieproject De co-evolutie van welbevinden en het verwantschapsnetwerk na echtscheiding van Vera de Bel. Vera de Bel studeerde in 2015 af binnen de Research Master Behavioural and Social Sciences en is nu als PhD verbonden aan de afdeling Sociologie. Het project staat onder leiding van prof. dr. Tom Snijders en wordt verder begeleid door dr. Marijtje van Duijn (dagelijkse begeleiding) en prof. dr. Rafael Wittek.
Het doel van het onderzoek is (1) de co-evolutie van het verwantschapsnetwerk en het welbevinden van familieleden na scheiding te onderzoeken en om (2) voordelige en nadelige condities wat betreft het welbevinden van familieleden te onderscheiden. Het verwantschapsnetwerk verwijst naar het netwerk van relaties tussen ouders, kinderen, grootouders, ooms, tantes, neven, nichten en mogelijke stieffamilie. Loyaliteitsconflicten binnen affectieve relaties, substitutiemechanismen binnen steunrelaties, en de multiplexiteit en multifunctionaliteit van het verwantschapsnetwerk worden onderzocht met betrekking tot het sociaal en fysiek welbevinden van de familieleden. Daarnaast worden contextuele verschillen tussen gescheiden en niet gescheiden families onderzocht. Om dit te bewerkstelligen zullen er longitudinale sociometrische data van complete verwantschapsnetwerken verzameld worden, die zullen worden geanalyseerd met recent ontwikkelde methoden in de sociale netwerk analyse.
Laatst gewijzigd: | 20 juni 2024 08:19 |
Meer nieuws
-
17 december 2024
Autisme bij vrouwen: camoufleren eist zijn tol
Vrouwen met autisme krijgen vaak later een diagnose dan mannen. Onderzoeker Yvonne Groen ontwikkelde samen met haar collega’s een screeningsinstrument om de diagnose te vergemakkelijken.
-
26 november 2024
De angst om te eten
Renate Neimeijer doet onderzoek naar eetstoornissen bij kinderen en jongeren. Haar lopende onderzoek richt zich op de vermijdende en restrictieve voedselinname stoornis ARFID.
-
05 november 2024
Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?
Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...