Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Succesvolle bijeenkomst Samen Innoveren & Verbeteren: studenten adviseren mkb [video]

29 september 2015

Hoe moet je anticiperen op veranderingen in de gezondheidszorg? Hoe zet je een distributiemodel op voor online trainingen? Wat zijn de marktkansen voor hoogwaardige eiwitten, geproduceerd uit insecten? Deze en andere vragen kwamen aanbod tijdens de bijeenkomst Samen Innoveren & Verbeteren op dinsdag 29 september.

Studenten gaven tijdens deze middag advies over business cases die de aanwezige bedrijven afgelopen zomer hadden ingestuurd. Tevens werden de aanwezigen bijgepraat over een nieuw te vormen innovatieplatform en de innovatiekracht van Noord-Nederland.
Met deze bijeenkomst zoeken de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen opnieuw samenwerking met het noordelijke mkb.

Joost van Keulen, wethouder gemeente Groningen, reikt prijs uit aan studenten van de winnende cases
Joost van Keulen, wethouder gemeente Groningen, reikt prijs uit aan studenten van de winnende cases (klik voor hi-res versie)
"Het mkb kan bij ons aankloppen"

Karel Jan Alsem, lector Marketing Hanzehogeschool en docent aan de Rijksuniversiteit Groningen trapte de middag af. "Het doel van deze bijeenkomst is de Economie in Noord-Nederland versterken. Binnen de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit hebben wij verschillende mooie initiatieven waarvoor het mkb bij ons kan aankloppen. Of u nu een internationale student zoekt, een bedrijfskundig vraagstuk heeft, iets wilt weten over innovaties of hulp nodig heeft bij een start-up, voor al deze vragen kunt u bij ons terecht."

Jury van docenten en ondernemers

Een grote diversiteit aan bedrijven had een case aangemeld. Studenten van beide instellingen zijn gezamenlijk aan de slag gegaan met deze cases en presenteerden hun adviezen afgelopen dinsdagmiddag aan de ondernemers.

Een aantal docenten, maar ook de ondernemers zelf, vormden samen de jury en beoordeelden de adviezen van studenten. Na intensief beraad maakte wethouder Joost van Keulen twee winnaars bekend: de case van AMCA Hydraulic Controls uit Ten Post en de case van Whirl Productions uit Groningen.

Winnaar: "Theorie in praktijk brengen"

In een eerste reactie zegt student Rick van der Slikke, case-winnaar Whirl Productions: "Het is mooi om de theorie die je leert nu ook in de praktijk te brengen en daar bedrijven mee te helpen." Jan Willem van de Berg van AMCA Hydraulic Fluid B.V. vult aan: "De studenten kwamen met het idee om te gaan samenwerken met ons moederbedrijf. Ik had er zelf nooit aan gedacht om eens met hen te gaan praten."

Innovaties

Alfred Welink, voorzitter van VNO-NCW MKB-Noord en ervaren ondernemer, vertelde over zijn gesprekken met ondernemers in Noord-Nederland. "Uit deze gesprekken zijn goede ideeën naar voren gekomen die geclusterd zijn tot drie hoofddoelstellingen; Noord-Nederland energieneutraal maken, gezond oud worden en de samenwerking zoeken met internetondernemers. Deze doelstellingen moeten samen komen in een innovatieplatform waar ik ondernemers in Noord-Nederland voor warm wil maken."

Dries Faems, Hoogleraar Innovatie aan de RUG, onderzocht samen met SNN de Innovatiekracht in Noord-Nederland: "De RUG kan bedrijven helpen met het managen van innovaties door het maken van een innovatieportfolio en innovatiestrategie."

Volgend jaar vervolg

"We kunnen terugkijken op een geslaagde bijeenkomst," stelt Joost van Eck, manager Kenniscentrum Ondernemerschap van de Hanzehogeschool. "We komen volgend jaar terug met een vervolg."

De bijeenkomst is tot stand gekomen door samenwerking van de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, VNO-NCW MKB-Noord, de Kamer van Koophandel en de gemeente Groningen.

Noot voor de pers

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit persbericht, neem dan contact op met Carly Stam, Hanzehogeschool, 06- 43 48 60 70

Laatst gewijzigd:08 november 2017 14:04

Meer nieuws