Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Uitreiking eerste vijftien SKO-certificaten aan RUG-docenten

Organiseren van en leidinggeven aan onderwijsverbetering
22 juni 2015
De geslaagde RUG-docenten.

Op donderdag 18 juni reikte rector magnificus prof. dr. Elmer Sterken het certificaat Seniorkwalificatie Onderwijs (SKO) uit aan de eerste vijftien RUG-docenten. De uitreiking is de bekroning van het SKO-programma van de Rijksuniversiteit Groningen dat in 2013 van start ging met een pilot bij de Faculteit GMW en in 2014-2015 universiteitsbreed werd ingevoerd. Het programma vloeit voort uit de prestatieafspraken van de RUG met de minister van Onderwijs. Daarin is vastgelegd dat de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO), als eerste stap in de professionalisering van docenten, een vervolg zal krijgen met de Seniorkwalificatie Onderwijs (SKO).

Tijdens de informele uitreiking in het Academiegebouw onderstreepte rector Sterken het belang van het SKO-programma. ‘Goed onderwijs moet in de organisatie worden gewaardeerd. Docenten die vooral excelleren in onderwijs zal een duidelijker carrièreperspectief aan de RUG worden geboden. Daar werken we ook aan in het nieuwe strategieplan van de RUG. Het SKO-programma zie ik als een manier om dit alles te ondersteunen.’

Over de grenzen van faculteiten heen

De voorzitter van de RUG-commissie BKO-SKO, prof. dr. Harry Garretsen, was een van de vijf commissieleden die de eindgesprekken met de deelnemers heeft gevoerd. ‘Deze docenten krijgen dit SKO-certificaat niet voor niets. Het programma bestaat uit een aantal modules en er wordt gedurende het jaar ook gewerkt aan verbetering en vernieuwing van onderwijsprogramma’s of onderdelen daarvan. In de eindgesprekken hebben we de kandidaten kritisch bevraagd over de meerwaarde van de uitgevoerde projecten, voor henzelf en de organisatie. Het bleek dat in dit SKO-programma hele fundamentele onderwijskundige en bestuurlijke problemen aan de orde zijn gekomen.’

‘Daarmee heeft de gekozen opzet van dit SKO-programma zich bewezen. Al was het maar omdat de deelnemers over de grenzen van de faculteiten heen ervaring over het onderwijs uitwisselen. Veel kandidaten gaven aan dat ze het meeste van elkaar hebben geleerd. Iedere faculteit heeft dan wel een specifieke inrichting van het onderwijs, maar op een hoger niveau merk je dat de mogelijkheden om de kwaliteit te verbeteren hetzelfde zijn. Daarom is het goed dat we dit doen, daar moeten we in de toekomst meer mogelijkheden voor creëren.’

Veertien nieuwe deelnemers

Op dit moment is nog een aantal kandidaten bezig met de afronding van het SKO-dossier. Naar verwachting zal dat in 2015 nog vijf extra certificaten opleveren. Daarmee is de RUG niet de eerste instelling in Nederland met een SKO, maar behoort zij nu wel tot de zes koplopers in Nederland. Vanwege de positieve reacties van de deelnemers wordt na de zomer begonnen met het RUG-brede SKO-programma 2015-2016 voor veertien nieuwe deelnemers.

De gecertificeerden van de eerste twee SKO-programma’s zijn:

 • dr. Arjan van den Assem (FRW)
 • prof. dr. Karel Brookhuis (GMW)
 • prof. dr. Andreas Flache (GMW)
 • prof. dr. Marleen Janssen (GMW)
 • dr. ir. Gerald Jonker (FWN)
 • dr. Yvo Kamsma (FMW, Bewegingswetenschappen)
 • dr. Jan Tams (FMW, Tandheelkunde)
 • prof. dr. Greetje Timmerman (GMW)
 • prof. dr. Marieke Timmerman (GMW)
 • prof. dr. Klaas van Veen (GMW)
 • prof. dr. Gerry Wakker (Letteren)
 • prof. dr. Greetje van der Werf (GMW)
 • prof. dr. Dirk Jan Wolffram (Letteren)
 • dr. Jan Albert van der Laar (FW)
 • prof. dr. Rob Timmermans (FWN)

Meer informatie

Contact: Jaap Mulder

Marleen Janssen ontvangt het SKO-certificaat uit handen van rector Elmer Sterken.
Marleen Janssen ontvangt het SKO-certificaat uit handen van rector Elmer Sterken.
Laatst gewijzigd:15 januari 2018 12:30

Meer nieuws

 • 23 oktober 2018

  Kennis als fundament

  Wat heeft wetenschap te bieden als de geloofwaardigheid van de wereld om je heen is weggevallen? Als je je niet meer thuis voelt op eigen bodem, in een huis dat niet veilig is? Volgens Tom Postmes, hoogleraar sociale psychologie, moet wetenschap voor...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Er gaat al 80 jaar niets boven de Groningse sociologen

  De afdeling Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen bestaat 80 jaar. Dit viert de afdeling met studenten, stafleden en alumni op vrijdag 12 oktober met een feestelijk programma in het Grand Theater in Groningen.