Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

29 april Boekpresentatie Huub Wijfjes en Jo Bardoel: 'Journalistieke cultuur in Nederland'

24 april 2015

Op 29 april presenteren Huub Wijfjes (Universitair hoofddocent Journalistiek) en Jo Bardoel (Hoogleraar Journalistiek en Media) hun nieuwste boek: 'Journalistieke cultuur in Nederland'. De boekpresentatie en het debat zijn openbaar voor belangstellenden en vindt plaats van 15.00-18.00 in de Tinbergenzaal (KNAW gebouw, kloveniersburgwal 29) te Amsterdam.

Journalistieke Cultuur in Nederland
Journalistieke Cultuur in Nederland

Over het boek

Journalistieke Cultuur in Nederland blikt in een volledig vernieuwde uitgave voor- en achteruit. De disruptieve technologie van nieuwe media dwingt de journalistiek tot andere verdienmodellen en professionele waarden. Grote vragen staan nu en in de nabije toekomst centraal. Hoe kan de journalistiek relevant blijven voor de ongeduldige gebruiker? Kunnen onafhankelijkheid, objectiviteit en betrouwbaarheid overeind blijven? Hoe verhouden journalistiek, politiek en democratie zich als nationale media plaatsmaken voor wereldbedrijven als Facebook en Google? Deze vragen worden belicht door uitgelezen specialisten van Nederlandse universiteiten en hogescholen. Journalistieke Cultuur in Nederland biedt daarmee reflectie voor eenieder die zich door beroep of belangstelling betrokken voelt bij de journalistiek.

Programma

(15.00-18.00)

Welkom door prof. dr. Jo Bardoel

 • Debat over journalistieke cultuur in Nederland, nu en in de toekomst

  Inleiding door:
  - prof. dr. Huub Wijfjes (universitatair hoofddocent Journalistiek, RUG)
  - prof. dr. Mark Deuze (hoogleraar Journalistiek, UvA)
  - prof. dr. Rens Vliegenthart (hoogleraar Media en Samenleving, UvA)

 • Aanbieding eerste exemplaar aan prof. dr. José van Dijck (president KNAW en hoogleraar Vergelijkende Mediastudies)
 • Borrel


Huub Wijfjes is mediahistoricus en als hoogleraar Mediageschiedenis en Journalistiek verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit van Amsterdam. Jo Bardoel is socioloog en als hoogleraar Journalistiek en Media verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Universiteit van Amsterdam.

Laatst gewijzigd:13 juni 2019 10:49

Meer nieuws

 • 13 juni 2019

  Zito Ysenbaert winnaar Gerrit Krolprijs 2019

  Zito Ysenbaert is de eerste winnaar van de Gerrit Krolprijs, de essaywedstrijd van de RUG.

 • 20 mei 2019

  Eredoctor Philipp Blom: een offroad historicus

  Vóór onze afspraak is aanstaand eredoctor historicus en filosoof Philipp Blom gebriefd dat hij zal worden ondervraagd over zijn werk en missie. Werk oké, maar een missie? 'Die heb ik niet', zegt Philipp Blom in vloeiend Nederlands aan de telefoon vanuit...

 • 06 mei 2019

  De sporen van een kampcommandant

  Journalist en tv-maker Ad van Liempt beschrijft in zijn biografie hoe de Duitse commandant van kamp Westerbork, Albert Gemmeker, weg kwam met zijn daden – maar in Duitsland nog jarenlang vreesde voor nieuwe straf.