Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

29 april Boekpresentatie Huub Wijfjes en Jo Bardoel: 'Journalistieke cultuur in Nederland'

24 april 2015

Op 29 april presenteren Huub Wijfjes (Universitair hoofddocent Journalistiek) en Jo Bardoel (Hoogleraar Journalistiek en Media) hun nieuwste boek: 'Journalistieke cultuur in Nederland'. De boekpresentatie en het debat zijn openbaar voor belangstellenden en vindt plaats van 15.00-18.00 in de Tinbergenzaal (KNAW gebouw, kloveniersburgwal 29) te Amsterdam.

Journalistieke Cultuur in Nederland
Journalistieke Cultuur in Nederland

Over het boek

Journalistieke Cultuur in Nederland blikt in een volledig vernieuwde uitgave voor- en achteruit. De disruptieve technologie van nieuwe media dwingt de journalistiek tot andere verdienmodellen en professionele waarden. Grote vragen staan nu en in de nabije toekomst centraal. Hoe kan de journalistiek relevant blijven voor de ongeduldige gebruiker? Kunnen onafhankelijkheid, objectiviteit en betrouwbaarheid overeind blijven? Hoe verhouden journalistiek, politiek en democratie zich als nationale media plaatsmaken voor wereldbedrijven als Facebook en Google? Deze vragen worden belicht door uitgelezen specialisten van Nederlandse universiteiten en hogescholen. Journalistieke Cultuur in Nederland biedt daarmee reflectie voor eenieder die zich door beroep of belangstelling betrokken voelt bij de journalistiek.

Programma

(15.00-18.00)

Welkom door prof. dr. Jo Bardoel

 • Debat over journalistieke cultuur in Nederland, nu en in de toekomst

  Inleiding door:
  - prof. dr. Huub Wijfjes (universitatair hoofddocent Journalistiek, RUG)
  - prof. dr. Mark Deuze (hoogleraar Journalistiek, UvA)
  - prof. dr. Rens Vliegenthart (hoogleraar Media en Samenleving, UvA)

 • Aanbieding eerste exemplaar aan prof. dr. José van Dijck (president KNAW en hoogleraar Vergelijkende Mediastudies)
 • Borrel


Huub Wijfjes is mediahistoricus en als hoogleraar Mediageschiedenis en Journalistiek verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit van Amsterdam. Jo Bardoel is socioloog en als hoogleraar Journalistiek en Media verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Universiteit van Amsterdam.

Laatst gewijzigd:24 april 2015 14:46

Meer nieuws

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.

 • 08 oktober 2018

  Computationeel taalkundigen te terughoudend in delen van onderzoeksdata en zelfgeschreven software

  Onderzoekers binnen de computationele taalkunde zijn nog onvoldoende bereid hun onderzoeksdata en benodigde zelf geschreven software en commando’s te delen met andere onderzoekers. Dat concluderen RUG-wetenschappers Martijn Wieling, Josine Rawee en...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...