Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Publication Chris Lamont in Clingendael Asia Forum: Japan's New Middle East Policy - Good News for Europe?

09 februari 2015
Christopher Lamont
Christopher Lamont

Japan's New Middle East Policy: Good News for Europe?

Christopher K. Lamont is Associate Professor at the Osaka School of International Public Policy at Osaka University in Japan and Assistant Professor at the University of Groningen in the Netherlands. Hannah Pannwitz is pursuing an M.Phil. in Modern Middle Eastern Studies at Oxford University in the United Kingdom.

Japan’s Prime Minister Shinzo Abe, who remarkably has already travelled to over 50 countries since taking office in December 2012, began 2015 with a six-day tour of the Middle East, which was meant to showcase his new Middle East policy. Abe also highlighted his security doctrine, known as proactive pacifism, with a pledge of US$ 2.5 billion in humanitarian and development assistance and US$ 200 million for non-military assistance in support of the war against the (self-proclaimed) Islamic State. This is also important for Europe, because if Tokyo and Brussels fail to leverage their relationship to promote shared policy objectives – such as the promotion of regional stability – Abe’s activism in the Middle East will in the longer term serve to undermine both Japan’s and the EU’s ability to exercise influence. More . . .

Laatst gewijzigd:06 februari 2015 16:10

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....