Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

VICI grant for Prof. Marcel Timmer

12 februari 2015
Prof. Marcel Timmer
Prof. Marcel Timmer

The Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO) has awarded Prof. Marcel Timmer of the Faculty of Economics and Business of the University of Groningen a prestigious VICI grant for his research project ' Modelling Global Value Chains ', a new framework to study trade, jobs and income inequality in an interdependent world .

Income inequality is growing around the world, both between and within countries, corroding the fundamental stability of societies. How much of this is due to increasing opportunities for international trade manifested in the rise of global value chains? Standard economic theory maintains that trade potentially benefits all societal groups, yet an urban elite of capital owners and highly-educated workers appear to benefit the most.

The VICI project will address these issues and will provide new insights into the impact of trade on jobs and income inequality, and will result in new models and databases for the study of these important global phenomena. The outcome of the research will identify policy advice at a regional, national and supra-national level on how to handle the increased opportunities to trade, such that benefits are spread more equally.

NWO website

Prof. Marcel Timmer

Laatst gewijzigd:16 maart 2015 14:16

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...