Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

15 januari Opening tentoonstelling Archeologie: Verborgen Verhalen

09 januari 2015

Op donderdag 15 januari a.s. opent in het Universiteitsmuseum Groningen de nieuwe tentoonstelling Verborgen Verhalen. Waarom archeologen bewaren. Rector Magnificus Prof. Dr. E. (Elmer) Sterken opent officieel de tentoonstelling. Vanaf vrijdag 16 januari 2015 is de tentoonstelling te bezichtigen van dinsdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat 7a in Groningen.

Achtergrond tentoonstelling

Waarom bewaren archeologen alles wat ze opgraven? En waar bewaren ze dat? Maar vooral: wat kunnen en moeten ze er nu nog mee doen?

In samenwerking met het Universiteitsmuseum presenteren 14 studenten archeologie een aantal antwoorden op deze vragen. Onder begeleiding van twee docenten zochten zij in de vier collecties van het Groninger Instituut voor Archeologie naar aansprekende objecten en verhalen. Deze verhalen vertellen over bewaren, onderwijs en onderzoek. Archeologen bewaren nog steeds, maar wel anders dan vroeger.

Wat kunnen we nog steeds leren van oude objecten en wat voor nieuwe gegevens brengen ze nog steeds voort? Nieuwe onderzoekstechnieken worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Welke nieuwe informatie kunnen onderzoekers er soms na 50 jaar nog uithalen?

Meer informatie

Universiteitsmuseum Groningen

Groninger Instituut voor Archeologie: prof. dr. D.C.M. (Daan) Raemaekers

Laatst gewijzigd:05 april 2018 10:56

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Martijn Wieling gestart als bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse taal en cultuur

  Per 1 juli 2018 is Dr. Martijn Wieling benoemd tot bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse Taal en Cultuur. Wieling (Emmen, 1981) is universitair hoofddocent bij de opleiding Informatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat gedurende...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Eerste biografie van Piet Mondriaans vroege jaren

  Sinds zijn dood in 1944 is er een groot aantal biografieën van Piet Mondriaan verschenen - en zijn er evenzoveel mythes rondom zijn kunstenaarschap ontstaan. Hij zou bijvoorbeeld een minzame asceet zijn, of juist een bon-vivant. De Amerikaanse promovendus...