Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

15 januari Opening tentoonstelling Archeologie: Verborgen Verhalen

09 januari 2015

Op donderdag 15 januari a.s. opent in het Universiteitsmuseum Groningen de nieuwe tentoonstelling Verborgen Verhalen. Waarom archeologen bewaren. Rector Magnificus Prof. Dr. E. (Elmer) Sterken opent officieel de tentoonstelling. Vanaf vrijdag 16 januari 2015 is de tentoonstelling te bezichtigen van dinsdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat 7a in Groningen.

Achtergrond tentoonstelling

Waarom bewaren archeologen alles wat ze opgraven? En waar bewaren ze dat? Maar vooral: wat kunnen en moeten ze er nu nog mee doen?

In samenwerking met het Universiteitsmuseum presenteren 14 studenten archeologie een aantal antwoorden op deze vragen. Onder begeleiding van twee docenten zochten zij in de vier collecties van het Groninger Instituut voor Archeologie naar aansprekende objecten en verhalen. Deze verhalen vertellen over bewaren, onderwijs en onderzoek. Archeologen bewaren nog steeds, maar wel anders dan vroeger.

Wat kunnen we nog steeds leren van oude objecten en wat voor nieuwe gegevens brengen ze nog steeds voort? Nieuwe onderzoekstechnieken worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Welke nieuwe informatie kunnen onderzoekers er soms na 50 jaar nog uithalen?

Meer informatie

Universiteitsmuseum Groningen

Groninger Instituut voor Archeologie: prof. dr. D.C.M. (Daan) Raemaekers

Laatst gewijzigd:05 april 2018 10:56

Meer nieuws

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 03 december 2018

  Huidig onderzoek naar terpen en wierden in beeld

  Annet Nieuwhof, Johan Nicolay (beiden Archeologie RUG) en Jeroen Wiersma (Kenniscentrum Landschap) brengen een nieuw boek uit over de stand van zaken in het onderzoek van het terpen- en wierdenland.