Diederik Roest benoemd tot adjunct-hoogleraar Snaarkosmologie

03 december 2014

Theoretisch natuurkundige Diederik Roest (1977) is per 1 oktober benoemd tot adjunct-hoogleraar in de Snaarkosmologie bij het Van Swinderen Institute for Particle Physics and Gravity, Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Diederik Roest

Roest leidt sinds 2008 een eigen onderzoeksgroep in de snaarkosmologie aan de RUG, die hij heeft opgezet met behulp van een persoonsgebonden Vidi-subsidie van onderzoekfinancier NWO. Zijn belangstelling ligt op het snijvlak van de snaartheorie (een theorie die poogt de vier fundamentele natuurkrachten in de natuurkunde in één universele omvattende theorie onder te brengen en waarin elementaire deeltjes beschreven worden als 10-dimensionele snaren) en kosmologie (die ontstaan en ontwikkeling van ons universum beschrijft). Roest gebruikt observaties uit de kosmologie om verschillende versies van de snaartheorie te testen.

In maart van dit jaar is Roest geïnstalleerd als lid van De Jonge Akademie (DJA), een zelfstandig platform van jonge topwetenschappers. Jaarlijks kiest de KNAW tien talentvolle onderzoekers uit om toe te treden en verschillende activiteiten te organiseren op het gebied van wetenschap, wetenschapsbeleid en maatschappij. ‘Het is een hele eer om lid te mogen worden’, zegt Roest hier over.

Wetenschap naar het grote publiek brengen is een van de aandachtspunten voor Roest bij DJA. ‘Het andere is wetenschapsbeleid. De laatste jaren heeft de wetenschap nogal wat klappen gekregen, door bezuinigingen maar ook doordat het gezag is aangetast. Te vaak is wetenschap als ‘ook maar een mening’ weggezet.’ Het populariseren en verdedigen van wetenschap is dus zijn missie. ‘Zo ben ik bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een nieuw programma met spelelementen in samenwerking met het Amsterdamse wetenschapsmuseum NEMO.’

Meer over Diederik Roest in dit achtergrond artikel en in een videoportret van Unifocus.

Laatst gewijzigd:09 februari 2017 13:23
printOok beschikbaar in het: English