Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Diederik Roest benoemd tot adjunct-hoogleraar Snaarkosmologie

03 december 2014

Theoretisch natuurkundige Diederik Roest (1977) is per 1 oktober benoemd tot adjunct-hoogleraar in de Snaarkosmologie bij het Van Swinderen Institute for Particle Physics and Gravity, Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Diederik Roest
Diederik Roest

Roest leidt sinds 2008 een eigen onderzoeksgroep in de snaarkosmologie aan de RUG, die hij heeft opgezet met behulp van een persoonsgebonden Vidi-subsidie van onderzoekfinancier NWO. Zijn belangstelling ligt op het snijvlak van de snaartheorie (een theorie die poogt de vier fundamentele natuurkrachten in de natuurkunde in één universele omvattende theorie onder te brengen en waarin elementaire deeltjes beschreven worden als 10-dimensionele snaren) en kosmologie (die ontstaan en ontwikkeling van ons universum beschrijft). Roest gebruikt observaties uit de kosmologie om verschillende versies van de snaartheorie te testen.

In maart van dit jaar is Roest geïnstalleerd als lid van De Jonge Akademie (DJA), een zelfstandig platform van jonge topwetenschappers. Jaarlijks kiest de KNAW tien talentvolle onderzoekers uit om toe te treden en verschillende activiteiten te organiseren op het gebied van wetenschap, wetenschapsbeleid en maatschappij. ‘Het is een hele eer om lid te mogen worden’, zegt Roest hier over.

Wetenschap naar het grote publiek brengen is een van de aandachtspunten voor Roest bij DJA. ‘Het andere is wetenschapsbeleid. De laatste jaren heeft de wetenschap nogal wat klappen gekregen, door bezuinigingen maar ook doordat het gezag is aangetast. Te vaak is wetenschap als ‘ook maar een mening’ weggezet.’ Het populariseren en verdedigen van wetenschap is dus zijn missie. ‘Zo ben ik bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een nieuw programma met spelelementen in samenwerking met het Amsterdamse wetenschapsmuseum NEMO.’

Meer over Diederik Roest in dit achtergrond artikel en in een videoportret van Unifocus.

Laatst gewijzigd:09 februari 2017 13:23
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 19 maart 2018

  Hittegolven in de toekomst extremer door drogere bodem

  Hittegolven in de toekomst extremer door drogere bodem