Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Jan-Willem Veening en Martijn Wieling benoemd tot lid van De Jonge Akademie

25 november 2014

Prof. dr. Jan-Willem Veening en dr. Martijn Wieling zijn door de KNAW benoemd tot lid van De Jonge Akademie, een zelfstandig platform van jonge topwetenschappers. De Jonge Akademie kiest jaarlijks tien nieuwe, talentvolle onderzoekers om haar gelederen te versterken.

Naast bewezen wetenschappelijke kwaliteit beschikken leden over een brede belangstelling voor wetenschapsbeoefening en wetenschapscommunicatie. Een lidmaatschap is voor vijf jaar. De officiële installatie van de nieuwe leden vindt plaats op 26 maart 2015 in het Trippenhuis van de KNAW.


Prof.dr. Jan-Willem Veening

Jan-Willem Veening
Jan-Willem Veening

Moleculaire genetica

Met een multidisciplinair team brengt Jan-Willem Veening (1978) in kaart hoe de bacterie Streptococcus pneumoniae - die o.a. longontsteking veroorzaakt - zich vermenigvuldigt, de switch maakt naar ziekteverwekker en resistent wordt tegen antibiotica. Dit alles met behulp van slimme genetische trucs, synthetisch-biologische methoden en geavanceerde microscopie technieken. De combinatie van benaderingen is wereldwijd uniek in zijn onderzoeksveld. Met het oog op de maatschappelijke impact van zijn werk neemt Veening regelmatig deel aan discussies rond bijvoorbeeld synthetische biologie en antibioticagebruik.


Dr. Martijn Wieling

Martijn Wieling
Martijn Wieling

Computationele taalkunde

Martijn Wieling (1981) combineert taalkunde met informatiekunde en statistiek. Omdat hij in zijn onderzoek de lange tijd gescheiden vakgebieden dialectometrie en sociolinguïstiek technisch dichter bij elkaar heeft gebracht, werd het mogelijk de verweven invloed van geografie en sociale factoren op taalvariatie te bepalen. Hij zet zijn onderzoek naar taalvariatie in een nieuwe richting voort door met articulografie te kijken naar de beweging van tong en lippen tijdens spraak. Deze specifieke focus zou kunnen helpen de uitspraak van een tweede taal te verbeteren. Wieling is een overtuigd pleitbezorger van open access en het delen van data en methoden.

Laatst gewijzigd:18 juli 2023 10:39
View this page in: English

Meer nieuws