About us Latest news News News articles

Opening tentoonstelling ‘400 jaar Zweden-Nederland – 100 jaar Tove Jansson’

17 november 2014

Op 20 november opent de Universiteitsbibliotheek een tentoonstelling over het werk van de Fins-Zweedse auteur Tove Jansson. De aanleiding voor deze tentoonstelling is de verschijning het boek Zweedse en Zweedstalige Finse auteurs in Nederlandse vertaling 1491-2007, een biografie. Het boek geeft een overzicht van culturele contacten tussen Nederland en Scandinavië weer.

Uit de biografie blijkt dat het werk van Tove Jansson (1914-2001) van de Zweedstalige Finse auteurs het vaakst in het Nederlands is vertaald. Zij werd wereldberoemd om haar boeken over de trolachtige Moemins. De tentoonstelling, samengesteld door Stephanie Goossens en Petra Broomans, laat ook andere werken zien die in de biografie beschreven zijn. Het werk van auteur Brigitta van Zweden uit 1618 is hiervan het oudst.

Opening met Receptie

De tentoonstelling (op de derde verdieping) wordt geopend op Donderdag 20 november om 16.45 en vindt plaats in de Collegezaal van de UB (vierde verdieping).

Tijdens de receptie wordt een aantal werken, die nog niet in de bibliotheek aanwezig zijn, overhandigd aan Ane van der Leij. Hij is afdelingshoofd Onderwijs- en Onderzoeksondersteuning en oud-vakreferent Scandinavische talen en culturen.

Moemins - Tove Jansson
Laatst gewijzigd:07 juni 2019 11:13