Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Nieuwsbrief voor de media nr. 31

24 september 2014

Studenten maken een 'slim' verband dat brandwonden heelt

iGEM-competitie

Een team van RUG-studenten is de komende weken druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de finale van de internationale iGEM-competitie begin november. Binnen deze competitie bouwen studententeams met behulp van synthetische biologie de beste biologische ‘machine’. Cellen worden zo gemodificeerd dat ze een andere, nuttige toepassing krijgen. Twee jaar geleden werd de RUG wereldkampioen. Dit jaar ontwerpt het RUG-team een verband dat brandwonden heelt en infectie voorkomt. › zie verder

Unifocus 24 september

unifocus


Promoties

Therapie via internet en mobiele telefoon helpt tegen terugkeer depressieve klachten

Depressiebehandeling via internet helpt tegen terugkeer van depressieven klachten, concludeert Gemma Kok in haar promotieonderzoek. Zij onderzocht de potentiële risicofactoren van terugval en het voorkomen daarvan bij mensen met terugkerende depressie(s). Een preventieve cognitieve behandeling via internet blijkt, met minimale therapeutenondersteuning en stemmingsmonitoring (Mobiele Cognitieve Therapie), een effectieve en acceptabele manier ter voorkoming van een toename van depressieve klachten na herstel bij mensen met meerdere voorgaande depressies. › lees verder

Patiënt met hoge verwachtingen maakt therapie vaker af

Wie bij aanvang van cognitieve gedragstherapie of mindfulness training hoge verwachtingen heeft, zet zich meer in tijdens de behandeling en maakt deze ook vaker af. Dat ontdekte Evelien Snippe in haar promotieonderzoek. Zij onderzocht welke factoren bijdragen aan een verbeterde stemming na afloop van de psychologische behandelingen bij diabetespatiënten. Patiënten met hogere verwachtingen blijken na de therapie minder depressieve klachten te hebben dan mensen die met lagere verwachtingen aan de therapie begonnen. Ook blijkt de eerste groep minder vaak met de therapie te stoppen. › lees verder

Smart homes op weg naar volwassenheid

Viktoriya Degeler onderzocht hoe smart homes en andere slimme omgevingen beter en vollediger in de dagelijkse omgeving ingepast kunnen worden zodat ze breed ‘uitgerold’ kunnen worden. Zo moeten smart homes en andere soorten slimme omgevingen de context van de actuele situatie kunnen begrijpen en in staat zijn om hieruit waardevolle informatie af te leiden. Daarnaast moeten ze intelligent reageren in reactie op veranderende situaties. › lees verder

Broccoli eten tegen ontwikkeling hart- en vaatziekten

Het nuttigen van één dagelijkse portie broccolizaailingen (broccoliplantjes van een week oud) kan het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten mogelijk verkleinen. Dit concludeert Kees Meijer in zijn promotieonderzoek. De groente bevat de bioactieve stof sulforafaan die eiwitten, betrokken bij de ontwikkeling van vaatwandontsteking, afremt. In een bredere context laat het onderzoek zien hoe bioactieve stoffen kunnen helpen om ontstekingen door een verstoorde stofwisseling tegen te gaan. › lees verder

Nonnetjes en vergrote maag en lever helpen strandloper door erbarmelijke winterse omstandigheden

Dan Ruthrauff ontdekte hoe de strandloper Calidris p. ptilocnemis erin slaagt zich te handhaven in zijn extreem koude overwinteringsgebied. Belangrijke factoren hierbij zijn dat hij de kunst verstaat zijn maag en lever te vergroten en het geluk heeft dat de pot er veel nonnetjes - zeer hoogwaardig voedsel - schaft. › lees verder

Toepasbaarheid microkapsels voor behandeling diabetes type 1 stap dichterbij

Een probleem met de toepasbaarheid van microkapsels bij diabetes type 1 kan verholpen worden door een beschermende laag van copolymeren aan te brengen aan het oppervlak van de kapsels. Dit ontdekte Milica Spasojević in haar promotieonderzoek. › lees verder

Slechte voedingstoestand heeft ernstige gevolgen voor kinderen met kanker

Promotie Aeltsje Brinksma › persbericht


Personalia

Edward van 't Slot bijzonder hoogleraar Systematische Theologie en Kerk in de 21e eeuw

Edward van 't Slot is benoemd tot bijzonder hoogleraar Systematische Theologie en Kerk in de 21e eeuw vanuit de Confessionele Vereniging. Daarvoor was hij al twee jaar als fellow verbonden aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG, eveneens vanwege het Leerstoelenfonds van de Confessionele Vereniging. › lees verder


Agenda

Studium Generale Groningen

Refugees, who needs them? – Film and Debate

30 september 2014 › lees verder

Studium Generale Groningen

Hanze Lezing: Hoe maak je een onthullende documentaire? Onderzoeksjournalistiek verbeeld - Margo Smit

1 oktober 2014 › lees verder

Studium Generale Groningen

The Arctic March - Bernice Notenboom

2 oktober 2014 › lees verder

Meer evenementen: › Agenda-overzicht


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:31 oktober 2019 16:07

Meer nieuws

 • 19 november 2019

  Oudste bewijs voor zoutwinning in bronstijd gevonden langs Tyrreense kust in Italië

  Nieuw onderzoek door archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met de Universiteit van Rome Tor Vergata toont aan dat een reeks archeologische sites uit de brons- en ijzertijd aan de Tyrreense kust in Italië moet worden geïnterpreteerd...

 • 15 november 2019

  Hong Kong update: safety first

  We are very concerned regarding the current situation in Hong Kong, especially near some of the premises of our partner universities. The University of Hong Kong, the Chinese University of Hong Kong, and Hong Kong Baptist University have informed us...

 • 15 november 2019

  Afscheid Jan de Jeu: Bestuurder van buiten

  Op vrijdag 15 november 2019 neemt Jan de Jeu na 8 jaar afscheid van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen. Met de benoeming van De Jeu brak de RUG met de traditie dat bestuurders uit eigen gelederen werden geworven. Hij was de eerste...