Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Nieuwsbrief voor de media nr. 29

10 september 2014
Unifocus 10 september
unifocus


Promoties

Grote kans voor duurzamere distributielogistiek: gezamenlijke planningsbeslissingen door samenwerkende transporteurs

transportbedrijf

De duurzaamheid van de distributielogistiek kan sterk verbeteren – zowel op ecologisch, sociaal en economisch vlak – als samenwerkende transporteurs in het wegtransport operationele beslissingen vaker gezamenlijk nemen. Dat concludeert promovendus Paul Buijs. Hij beschrijft in zijn proefschrift welke innovatieve planningsprocedures en welk type ICT-toepassingen nodig zijn om samenwerkende transporteurs in de toekomst beter in staat te stellen gezamenlijk planningsbeslissingen te nemen. › lees verder

Nieuwe inzichten in rol belangrijkste myeline-eiwitten en lipiden bij MS

Multiple sclerose is een ziekte waarvan het ontstaan nog grotendeels onbekend is. Hande Ozgen onderzocht waarom de (her)aanmaak van myeline, het isolatielaagje rondom zenuwcellen, bij mensen met MS faalt. Haar promotieonderzoek geeft nieuw en gedetailleerd inzicht in de celmechanismen die het vervoer, de plek en de verdeling in het celmembraan reguleren van twee van de belangrijkste myeline-eiwitten. Deze resultaten kunnen in de toekomst helpen om nieuwe behandelingen voor MS te ontwikkelen. › lees verder

Genetische variatie oefent invloed uit over grotere afstand dan gedacht

Met ziekte geassocieerde genetische variaties kunnen genen beïnvloeden op een grote afstand, soms zelfs tot op volledig andere chromosomen. Door de invloeden als een functioneel netwerk in kaart te brengen, wordt duidelijker wat de relatie is tussen deze genetische varianten en specifieke ziekteprocessen. Dat stelt Harm-Jan Westra in zijn promotieonderzoek. › lees verder

Twee vormen van therapie even effectief tegen depressie bij patiënten met diabetes

Individuele mindfulness-based cognitieve therapie en individuele cognitieve gedragstherapie zijn beiden effectief in het verminderen van depressie bij diabetespatiënten. Bovendien hebben ze een positief effect op angst, welzijn en diabetes-gerelateerde stress. Annika Tovote toonde aan dat dit geldt op zowel de korte als lange termijn. › lees verder

Slecht werkende linker hartkamer door dialyse leidt tot hartproblemen en sterfte

De huidige methode voor dialyse van het bloed kan schade aan de linker harthelft veroorzaken, wat de kans op sterfte vergroot, zo concludeert Solmaz Assa in haar proefschrift. Al langer was bekend dat er tijdens dialyse tijdelijke, omkeerbare schade aan het hart kan optreden. Assa toont echter aan dat deze ogenschijnlijk tijdelijke schade samenhangt met hartproblemen en sterfte. › lees verder

Hogere CO2-concentraties in oceaan heeft weinig effect op primaire productie

Het belangrijkste doel van het promotieonderzoek van Ika Neven was om uit te zoeken of hogere CO2-concentraties in het oceaanwater de opname van koolstof en de groei van Antarctisch fytoplankton zou beïnvloeden. › lees verder

Nieuwe afbeeldingsvloeistoffen voor betere PET-scan hersenen

Promotie Shivashankar Khanapur › lees verder

De wiskunde van het regelbaarheidsprobleem

Promotie Mustafa Kaba › lees verder

Sterrenbewegingen berekend en geclassificeerd

Giacomo Monari onderzocht hoe en waarom bepaalde groepen sterren zich rond het centrum van de melkweg bewegen. › lees verder

LVQ-algoritme verbeterd en toegepast

Promotie Ernest Mwebaze › lees verder


Personalia

Klaas Timmermans hoogleraar Mariene Plantaardige Biomassa

Dr. Klaas R. Timmermans is aangesteld als hoogleraar Mariene Plantaardige Biomassa bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Groningen. Zijn leerstoel binnen de onderzoeksgroep Ocean Ecosystems, onderdeel van het Energy and Sustainability Research Institute Groningen, heeft tot doel fundamenteel en grensverleggend toegepast onderzoek te doen aan micro-algen, zeewieren en zout-tolerante landplanten. Timmermans is werkzaam bij het NIOZ op Texel.


Agenda

Onderwijsweek

Nationale Onderwijsweek in Groningen

29 september–3 oktober 2014

Van 29 september tot 3 oktober 2014 is Groningen dé nationale onderwijsstad: de Nationale Onderwijsweek vindt dit jaar plaats in Groningen en start op 29 september met het openingssymposium Beter Samen. › lees verder

Onderwijsweek - Gastles voor MBO-leerlingen

Microkosmos en macrokosmos - een spectaculaire duolezing in het Infoversum door Lubbert Dijkhuizen (microbiologie) en Peter Barthel (sterrenkunde)

2 oktober 2014

"Wat is leven en waar komt het vandaan?", "Is er leven elders in het heelal?" Dat zijn de vragen die aan de orde komen in een met schitterende beelden geïllustreerde lezing waar de sprekers als gidsen optreden in een reis naar het heel kleine en het heel grote: van een miljoenste millimeter tot miljoenen lichtjaren! Prof. Peter Barthel en prof. Lubbert Dijkhuizen verzorgen deze Nationale Gastles in het kader van de nationale onderwijsweek. De gastles is speciaal voor MBO-4 leerlingen. › lees verder

Onderwijsweek – Middag voor VO-docenten

Talentontwikkeling en onderwijsinnovatie op het gebied van energie

3 oktober 2014

In het kader van de onderwijsweek organiseren de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen voor docenten van het Voortgezet Onderwijs in Groningen een programma over Talentontwikkeling en onderwijsinnovatie op het gebied van Energie. Het is vooral gericht op bèta- en techniekdocenten, jonge docenten en docenten met interesse in excellentie/ talentontwikkeling.

Meer evenementen: › Agenda-overzicht


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 10:34

Meer nieuws

 • 13 juni 2019

  Zito Ysenbaert winnaar Gerrit Krolprijs 2019

  Zito Ysenbaert is de eerste winnaar van de Gerrit Krolprijs, de essaywedstrijd van de RUG.

 • 13 juni 2019

  Eredoctoraten en rectoraatsoverdracht

  Vrijdag 14 juni ontvingen prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom beide een eredoctoraat van de RUG. Deze academische plechtigheid is onderdeel van het 81e lustrum dat plaatsvindt van 5 t/m 15 juni 2019. Tijdens deze bijeenkomst droeg prof. dr...

 • 13 juni 2019

  61 miljoen euro voor maatschappelijke en wetenschappelijke doorbraken

  Ruim 200 onderzoekers kunnen met hun teams aan de slag met interdisciplinair onderzoek waarmee maatschappelijke en wetenschappelijke doorbraken binnen bereik komen. Het onderzoek gebeurt in nauwe samenwerking met publieke en private maatschappelijke...