Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Lezing Hilda Amsing: Experimenteren in het onderwijs. Onderwijsvernieuwing en onderwijswetenschap volgens Leon van Gelder (30 september)

29 september 2014

Lezing van het Centrum voor Universiteits- en Wetenschapsgeschiedenis

Dr. Hilda Amsing (Pedagogiek, RUG) Experimenteren in het onderwijs. Onderwijsvernieuwing en onderwijswetenschap volgens Leon van Gelder (1913-1981)

Ons schoolsysteem is, het blijkt uit allerlei onderzoekingen,een elite-vormend, antidemocratisch stelsel". Aldus de in 1964 bij de Groningse universiteit aangestelde hoogleraar onderwijskunde Leon van Gelder. Afkomstig uit een Amsterdams joods en socialistisch arbeidersmilieu, en gevormd door de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC) en de kweekschool, zette Van Gelder zich in voor onderwijskansen voor arbeiderskinderen, vormgegeven in de Middenschool. Maar als oud-leraar ging zijn belangstelling ook uit naar het verbeteren van het onderwijs in de klas, wat leidde tot het binnen lerarenopleidingen befaamde onderwijspakket Didactische Analyse. Wat verbond deze twee thema's in Van Gelders werk met elkaar en hoe zag hij de samenhang tussen onderwijsvernieuwing en onderwijsonderzoek?

Dinsdag 30 september, 17.30 uur Collegezaal op de vierde verdieping van de Universiteitsbibliotheek

Laatst gewijzigd:29 september 2014 10:26

Meer nieuws