Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

De wind in Noord-Groningen

01 oktober 2014

Eline Brontsema - In het noorden van Groningen zegt men geen in, wind en kind, zoals in het oosten van de provincie gebruikelijk is, maar ien, wiend en kiend. Tenminste, dat kun je veronderstellen en dat wórdt ook regelmatig verondersteld. Dat is niet zo raar, want in veel gevallen wordt daar inderdaad eerder wiend dan wind gezegd. Tot voor kort in ieder geval. Hoe zit het anno 2014? Is dat nog steeds gebruikelijk? De deelnemers van Vroag&Antwoord laten het zien

In de 9e vragenlijst werd de 1068 invullers gevraagd om een vertaling van ‘De wind waait hard, de tak kraakt’. In het Westerkwartier is geen enkele verandering zichtbaar bij het woord ‘wind’: op 2 na noteren alle 67 mensen wiend. Juist omdat de taalsituatie in het Westerkwartier zo stabiel is, weet ik bij voorbaat al dat ze in het aangrenzende Friesland ook wiend zullen zeggen. In het deel van Drenthe dat aan Groningen grenst zegt men wind, dus er bestaat zeker een kans dat de aangrenzende plaatsen in het Westerkwartier, zoals Leek en Tolbert, ook een verschuiving naar wind zal gaan plaatsvinden.

Op het Hogeland geven de meesten ook wiend, hoewel ook bijna 100 mensen dat niet doen. De ene helft van hen noemt wind, de andere helft twijfelt misschien, want zij ontwijken het woord en schrijven bijvoorbeeld op t Waait haard, tak kroakt of t Störmt, tak kroakt. Dat sommige deelnemers wind noteren kan twee dingen betekenen.

Soms is dat antwoord te wijten aan de plaats waarvan iemand de taal spreekt. Talige grenzen zijn vaak niet zo hard als geografische grenzen, maar vloeien eerder in elkaar over. Beweren dat iedereen op het Hogeland dus wiend zegt en dat wind vanaf de grens met Oost-Groningen gezegd wordt is te zwart-wit. Zo noteren bijvoorbeeld op een na alle deelnemers die het Gronings van Holwierde spreken wind, en niet wiend.

Maar wind wordt ook genoemd in veel plaatsen waar juist wiend verwacht wordt. Vanuit het oosten van Groningen is er een tendens om over te gaan op bijvoorbeeld in, wind en kind in plaats van ien, wiend en kiend. En dat is terug te zien in Vroag&Antwoord. De meeste Hogelandsters die wind gaven, hoorden dan ook niet bij de alleroudste deelnemers.

Dus, hoe zit het met de wind in Noord-Groningen? De meeste deelnemers die het Gronings van het Hogeland spreken noteren gewoon wiend. Toch wordt wind ook vaak genoemd. Soms is dat logisch omdat op sommige plaatsen op het Hogeland dat juist verwacht wordt. In andere gevallen lijkt wind vooral genoemd te worden door de jongere generaties.

Tel daar bij op dat relatief veel mensen een Groninger vorm voor ‘wind’ ontwijken en je kunt haast niet anders dan geloven dat de wind op het Hogeland niet meer uit dezelfde hoek waait. Er is een verschuiving gaande van wiend naar wind.

wind
wind
Laatst gewijzigd:28 januari 2015 15:55

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....