De transitie naar Open Access

18 september 2014

Een van de strategische aandachtspunten van de Rijksuniversiteit Groningen is Open Access. Het is voor de RUG en voor alle andere universiteiten van belang dat de resultaten van onderzoek, zeker als dit met publieke middelen is gefinancierd, voor het publiek vrij beschikbaar zijn. In VSNU-verband (de samenwerkende Nederlandse universiteiten) heeft het College van Bestuur afgesproken dit nadrukkelijk onder de aandacht van onze gehele gemeenschap te brengen.

In Nederland heeft staatssecretaris Dekker zich uitgesproken over de transitie van de Nederlandse wetenschappelijke publicaties naar Open Access, die hij binnen 5 jaar voor 60% gerealiseerd wil zien. De VSNU neemt in 2014 de regie over de onderhandelingen met grote uitgevers over de abonnementen op wetenschappelijke literatuur en wil daarbij afspraken maken over de transitie naar Open Access.

Het College van Bestuur sluit zich van harte aan bij de oproep om zelf als wetenschapper in actie te komen; de VSNU-brief gaat daar nader op in.

Meer informatie

• Verdere informatie vindt u op de Open Access website van de Universiteitsbibliotheek.
  • Voor verdere vragen of ondersteuning kunt u terecht bij de UB via openaccess@rug.nl.
Laatst gewijzigd:02 februari 2018 15:30
printOok beschikbaar in het: English